Dit artikel is vandaag gratis

Een werkgroep die de komst van de Lelylijn moet onderzoeken is officieel van start gegaan. Staatssecretaris Vivianne Heijnen: 'Een goede stap'

Een trein van NS. Foto: ANP

Woensdag is een officieel begin gemaakt met het onderzoek naar de Lelylijn, de spoorlijn die Groningen en Lelystad moet gaan verbinden via Drachten en Heerenveen.

Het startsein werd gegeven tijdens een overleg tussen bestuurders van Fryslân, Groningen, Drenthe en Flevoland en staatssecretaris Vivianne Heijnen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Zij zijn een werkorganisatie gestart, hebben het plan van aanpak voor het onderzoek vastgesteld en een projectdirecteur aangesteld.

In het onderzoek wordt onder meer gekeken naar de internationale betekenis van de Lelylijn als schakel in de verbinding naar Duitsland en andere landen. Ook wordt er gekeken naar de juridische, financiële en maatschappelijke gevolgen van de komst van de spoorlijn.

Deltaplan

Staatssecretaris Heijnen spreekt van ‘een goede stap in de uitwerking van het Deltaplan voor het Noorden’. Afgelopen maandag werd bekend dat de Lelylijn wordt opgenomen in een spoornetwerk dat de EU belangrijk vindt en financieel steunt.

Nieuws

menu