Dit artikel is vandaag gratis

Westerkwartier wil in communicatie met burgers eenvoudiger en duidelijker taal spreken

Afbeelding ter illustratie. Foto: Lex van Lieshout

De gemeente Westerkwartier gaat in brieven aan inwoners en in andere communicatie duidelijker en eenvoudiger taal gebruiken. Met dat doel heeft burgemeester Ard van der Tuuk gisteren de ‘Direct Duidelijkdeal’ ondertekend.

Zuidhorn De gemeente Westerkwartier gaat in brieven aan inwoners en in andere communicatie duidelijker en eenvoudiger taal gebruiken. Met dat doel heeft burgemeester Ard van der Tuuk gisteren de ‘Direct Duidelijkdeal’ ondertekend.

,,Goed contact begint met gewone taal. ‘Direct duidelijk’ betekent dat je rekening houdt met je lezers en dat je zo helder mogelijk opschrijft wat je bedoelt”, aldus Van der Tuuk. De gemeente verstuurt duizenden brieven en publiceert veel formulieren en andere teksten. ,,We gaan die beter leesbaar maken voor alle inwoners. Dat scheelt een hoop onduidelijkheid en vragen.”

Er komen schrijftrainingen voor gemeentemedewerkers en het taalgebruik van brieven zal worden gemeten. Ook krijgen ambtenaren schrijftips en komen er schrijfcoaches voor direct en duidelijk schrijven. Verder zet de gemeente een lezerspanel op. Deelnemende inwoners krijgen een paar keer per jaar een tekst toegestuurd die ze via een online vragenlijst kan beoordelen op begrijpelijkheid.

Nieuws

menu