Dit artikel is vandaag gratis

Wethouders en bestuurders uit Noord-Nederland op de bres voor jeugdbeschermers: er moet nú geld bij

Kinderschaduwen. Foto: ANP

Noordelijke bestuurders voor de jeugdzorg en wethouders willen dat er per direct maatregelen komen om de werkdruk voor jeugdbeschermers te verlichten. ,,Deze situatie is onhoudbaar”, aldus de bestuurders in een oproep aan het rijk.

Dat jeugdbeschermers afgelopen week delen van hun werk neerlegden, moet gezien worden als een wake up call , aldus de bestuurders van organisaties en gemeenten in Noord- en Oost-Nederland. ,,Jeugdbeschermers helpen de gezinnen en kinderen met de meest complexe problematiek binnen de hele jeugdzorg.

Waardering en beloning

Zij werken bij wijze van spreken op de intensive care van de jeugdzorg. Het gaat bijvoorbeeld om uit huis geplaatste kinderen, gezinnen met meervoudige problematiek en gezinnen waar sprake is van complexe scheidingen. Het is zwaar werk met grote verantwoordelijkheden. Jeugdbeschermers doen hun werk onder hoge druk, met lef en passie, maar krijgen hiervoor te weinig waardering en beloning, schrijven de bestuurders.

Jeugdbeschermers willen meer tijd voor kinderen om zo betere jeugdbescherming te kunnen bieden. ,,Naast de hoge werkdruk hebben ze te maken met agressie, geweld en intimidatie en in de media is er vaak negatieve aandacht voor hun inspanningen. Er is bovendien een groot tekort aan mensen, waardoor de druk blijft oplopen. Deze situatie is onhoudbaar voor de jeugdbeschermers én de kinderen.”

Verlichting

Hoewel het rijk maatregelen heeft genomen voor de korte termijn, voelen de jeugdbeschermers nog geen verlichting in de dagelijkse praktijk. De bestuurders zeggen te helpen door voldoende jeugdhulp beschikbaar te stellen, de administratieve taken te verlagen en samenwerking te faciliteren en marktwerking te verminderen. Maar dat is niet voldoende. ,,Het aantal gezinnen en kinderen per jeugdbeschermer moet omlaag en de beloning moet omhoog.”

Dit kost naar schatting 200 miljoen euro extra. De kosten kunnen de gemeenten niet ophoesten, maar moeten vanuit het rijk komen.. ,,Gemeenten hebben sinds 2020 de tarieven al structureel verhoogd met 25 procent en dus miljoenen van de eigen begrotingen extra uitgegeven.”

De oproep is onder meer ondertekend door Nathalie Kramers van de gemeente Leeuwarden. De gemeente voert de regie op het gebied van jeugdzorg in Fryslân. Henk Schreurs tekende namens Jeugdbescherming Noord.

Nieuws

menu