Dit artikel is vandaag gratis

De droogte houdt aan en dus begint Wetterskip Fryslân volgende week met het inspecteren van de veendijken

Droogte op het land. Foto: ANP

Wetterskip Fryslân begint komende week met het inspecteren van veendijken. De maatregel is nodig vanwege de aanhoudende droogte waarmee Fryslân wordt geconfronteerd.

Het gaat om steekproefsgewijze inspecties, zegt Frank Jorna, lid van het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân. Welke veendijken er precies worden geïnspecteerd is volgens hem niet te zeggen. ,,Dat is aan de rayonbeheerders. Zij kennen hun eigen gebied het beste en weten waar de inspecties nodig zijn.”

Volgens Jorna begint het waterschap met de eerste inspecties als er een neerslagtekort is van 150 millimeter. Fryslân had een week geleden nog een neerslagtekort (het verschil tussen neerslag en verdamping) van 130 millimeter, maar dat is inmiddels opgelopen naar 160. ,,Er zijn plekken in Nederland waar het nog veel erger is, maar het is ook in Fryslân erg droog. En als je twee weken vooruitkijkt, dan wordt er volgende week wel wat neerslag verwacht, maar over het algemeen blijft het droog”, aldus Jorna.

Op andere plekken in Nederland, waar de droogte extremer is dan in Fryslân, voeren de waterschappen al inspecties op veendijken uit. Door de warmte en gebrek aan water kunnen de dijken namelijk zo zwaar uitdrogen dat ze gaan scheuren of verzakken. Het is bovendien zaak reparaties snel uit te voeren, zodat de binnenkant van het dijklichaam niet in contact komt met de buitenlucht en de dijk nog sneller opdroogt.

600 kilometer aan veendijken

Nederland heeft in totaal zo’n vierduizend kilometer aan veendijken, Fryslân zo’n zeshonderd. Van schade aan de Friese veendijken is voor zover bekend nog geen sprake, meldt Wetterskip Fryslân.

Volgens Jorna leidt de droogte nog niet tot grote problemen in de provincie. Aanvullende maatregelen zijn volgens hem dan ook nog niet nodig. ,,Wij kunnen nog steeds water vanuit het IJsselmeer binnenlaten, maar er zijn nog negen waterschappen die water uit het IJsselmeer halen en daar zitten gebieden bij waar het droger is dan bij ons. Dat moet dus goed worden afgestemd.”

Nederland heeft sinds vorige week te maken met een officieel watertekort. Hoewel de drinkwatervoorziening nog niet in gevaar is, heeft minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat iedereen opgeroepen goed na te denken bij watergebruik.

Nieuws

menu