Dit artikel is vandaag gratis

Wetterskip Fryslân zegt het nog maar eens: spoel niet alles door de wc, ook niet die biologisch afbreekbare vochtige doekjes

Er worden nog altijd dingen door de wc gespoeld die daar niet thuishoren. Foto: ANP

Nederlanders spoelen per dag ieder gemiddeld 35 liter water door de wc of het afvoerputje. Nog altijd worden er te veel zaken doorgespoeld die niet in het afvalwater horen.

Vochtige doekjes, menstruatieartikelen, condooms. Bijna 40 procent van de Nederlanders spoelt die zaken door het toilet. Wetterskip Fryslân wijst er zaterdag 19 november, op Wereld Toiletdag, met de andere waterschappen op dat die zaken niet in het riool thuishoren. Alleen de drie p’s horen in de wc: poep, plas en (toilet)papier.

Op de verpakking van sommige producten, zoals vochtige doekjes, staat dat ze biologisch afbreekbaar zijn en dus doorgespoeld kunnen worden, maar de waterschappen zijn het daar niet mee eens. Voordat de doekjes afgebroken zijn, zorgen ze al voor verstoppingen in de rioolwaterzuiveringsinstallaties (rwzi’s).

Frituurvet

Ook frituurvet wordt nog door 40 procent van de Nederlanders doorgespoeld of in de gootsteen gegooid. Gestold vet zorgt echter ook voor verstoppingen en storingen aan pompen.

De doorspoelproblematiek in Nederland is maar een aspect van de Wereld Toiletdag van de Verenigde Naties. Centraal op de aandachtsdag staat dat 3,6 miljard mensen op de wereld geen hygiënische toiletvoorzieningen in hun directe omgeving hebben.

Nieuws

menu