Dit artikel is vandaag gratis

Wie bereid is elke ochtend vroeg op te staan, kan een mooi geldbedrag tegemoet zien: 1000 euro startbonus voor nieuwe krantenbezorgers in Noord-Nederland

De bezorging van kranten staat onder druk. Foto: ANP

Nooit eerder was het tekort aan krantenbezorgers zo groot als nu. Om dat probleem het hoofd te bieden, ligt vanaf deze week een startbonus van 1000 euro klaar.

Volgens Martijn Perez van Bakel, hoofd distributie bij Mediahuis (waar sinds 2021 ook het Friesch Dagblad onder valt), zijn er in Fryslân op dit moment circa honderd ‘open wijken’, zo’n 10 procent van het totaal. Abonnees die daar wonen, krijgen hun krant wel bezorgd. ,,Maar omdat dit meestal door invalkrachten gebeurt, ligt-ie lang niet altijd vóór zeven uur ‘s ochtends op de deurmat.”

Om het bezorgerstekort in ,,met name Leeuwarden, Drachten en Sneek” terug te dringen, heeft Mediahuis nieuwe krachten een startbonus van 1000 euro in het vooruitzicht gesteld. Dit bedrag is een verhoging van de eerdere bonus van 300 euro en wordt, mits de bezorger ten minste zes maanden zijn krantenwijk aanhoudt, in drie termijnen overgemaakt.

Ook geld voor aanbrengen

,,Idealiter moeten we straks heel veel geld uitgeven en is het probleem daarna opgelost”, vertelt Perez van Bakel. ,,Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik met iedere nieuwe aanmelding blij ben. Daarom hebben we, naast de startbonus, een soortgelijk bedrag gereserveerd voor bezorgers die nieuwe bezorgers aanbrengen.” Voorwaarde is wel dat zij hun werkzaamheden zelf ook nog minimaal een half jaar voortzetten.

Eerder dit jaar begon Mediahuis onder anderen in Harlingen met een proef waarbij nieuwe bezorgers 40 procent extra salaris kregen, bovenop de standaard 10,76 per uur. ,,De invloed daarvan was helaas maar van korte duur”, weet Perez van Bakel. ,,Je zag in het begin dat er wel wat meer mensen zich aanmeldden, maar inmiddels lijkt het effect weg.”

Uitgebreid naar andere plaatsen

Omdat ,,alle kleine beetjes helpen” wordt het experiment de komende maanden echter wel uitgebreid naar andere plaatsen in het Noorden, waaronder Sint Annaparochie. Ook zijn er brieven naar abonnees verstuurd, met de vraag of zij zelf iets voor de bezorging kunnen betekenen of geïnteresseerden kennen.

,,Laten we hopen dat het wat oplevert”, zegt Perez van Bakel. ,,Nu is het alle hens aan dek en zijn we al blij dat iemand na zijn eigen wijk nog eentje extra wil lopen.” Zolang de bezorger fit blijft, hoeft die grotere arbeid overigens niet tot bezorgproblemen te leiden. ,,Maar als hij of zij ziek wordt of om een andere reden een keer verhinderd is, ontstaan die wel. Een vervanger voor meerdere wijken vind je namelijk niet zomaar.”

Zelf aanmelden voor een krantenwijk kan via www.bezorgdekrant.nl .

Nieuws

menu