Het Wilhelminapark in Sneek is in grote mate nog gaaf en het is er goed toeven voor natuurliefhebbers en rustzoekers | Het stadspark

Het Wilhelminapark in Sneek is een monumentaal stadspark waar het goed toeven is voor natuurliefhebbers en rustzoekers met belangstelling voor cultuur. Kinderen kunnen zich uitleven in de centraal gelegen speeltuin.

Het Wilhelminapark in Sneek.

Het Wilhelminapark in Sneek. Foto: Niels de Vries

Het park werd in 1898 aangelegd ter gelegenheid van de inhuldiging van koningin Wilhelmina. Het park is ontworpen door de bekende tuinarchitect Gerrit Vlaskamp, een liefhebber van de Engelse landschapsstijl zoals in het Wilhelminapark goed is te zien. Slingerende paden en perken, sierlijke vormen en fraaie zichtlijnen domineren het beeld.

In het park staan tal van bijzondere bomen, waaronder Japanse notenbomen, een moerascypres, een vleugelnoot, twee goudessen, iepen, een plataan en een papierberk. Behalve bomen zijn er ook sierheesters, vaste planten en bakken met oude agaves.

Parkwachterswoning

Links van de ingang staat de parkwachterswoning, eveneens uit 1898. Het huis is ontworpen door Albert Breunissen Troost, die in Sneek werkzaam was als directeur van de gemeentelijke gasfabriek en als particulier architect. De woning is enkele malen verbouwd, maar de ambachtelijk-traditionele stijl is nog te herkennen.

Volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed verdient het Wilhelminapark in Sneek bescherming vanwege de ‘in grote mate aanwezige gaafheid van het oorspronkelijke ontwerp’ en ook vanwege ‘zijn betekenis voor het sociale leven van Sneek’.

Dit was de laatste aflevering van deze zomerserie.