Wilhelminaplein wordt drive-in tijdens filmfestival

Films kijken vanuit de eigen autostoel of in de bioscoopzaal. Bezoekers van het Noordelijk Film Festival in Leeuwarden kunnen kiezen bij de 41e editie van het evenement, die van 11 tot en met 15 november gehouden wordt.

Impressie van drive-inbioscoop van het Noordelijk Film Festival op het Wilhelminaplein in Leeuwarden, met een groot scherm voor het Fries Museum.

Impressie van drive-inbioscoop van het Noordelijk Film Festival op het Wilhelminaplein in Leeuwarden, met een groot scherm voor het Fries Museum. Impressie: NFF

Het Wilhelminaplein in de stad doet vijf dagen lang dienst als grote drive-inbioscoop met plek voor zo’n honderd auto’s. De festivalorganisatie hoopt zo meer bezoekers de kans te geven het programma te volgen.

Vorig jaar trok het jaarlijkse filmfestival zo’n 23.000 bezoekers. Vanwege de coronamaatregelen kan de organisatie dit jaar lang niet zulke aantallen herbergen, zegt artistiek leider Fredau Buwalda. In theater Slieker Film is nu per filmronde plek voor maximaal 53 mensen, waar normaal 162 stoelen beschikbaar zijn. In locatie Stadsschouwburg De Harmonie zijn ongeveer vijfhonderd filmbezoekers toegestaan, verdeeld over drie grote zalen.

Ons festival gaat om ontmoeting en beleving van film op groot doek

Al direct na de corona-uitbraak broedde de organsitie op manieren om een filmfestival te kunnen organiseren, met in achtneming van de maatregelen die gelden. Een online variant is even besproken en overwogen, maar viel af. ,,Ons festival gaat om ontmoeting en beleving van film op groot doek. Zouden we online gaan, dan laten we de kern los. Met de drive in kun je ook kwetsbare mensen een veilige plek bieden om te kijken. En het is een bijzondere beleving.”

De met de openluchtbioscoop verkochte kaarten zullen de door corona wegvallende inkomsten niet aanvullen, aldus Buwalda. ,,We zullen er niet veel aan overhouden. Het is een keuze voor het publiek, om toch meer mensen een plek te kunnen bieden.”

De organisatoren zijn bezig met de begroting en hopen ook nog meer sponsoren te vinden. ,,Het is puzzelen.”

Maatregelen

Aan het filmprogramma wordt nog gewerkt. Bij voorgaande edities werden tussen de 150 en 180 films vertoond. Dit jaar zullen dat er minder zijn vanwege de coronamaatregelen. Op de festivallocaties worden maatregelen genomen om de bezoekersstromen in goede banen te leiden. Tussen de films in zit bij de komende editie ook meer tijd dan normaal.

De openluchtbioscoop is alleen ‘s avonds open en er kunnen per keer twee films worden vertoond. Het geluid komt over de radio. Er is een calamiteitenroute voor hulpdiensten en het terrein wordt ruim opgezet. Als een auto er onverhoopt eerder tussenuit moet, moet dat met wat heen en weer rijden op te lossen zijn, vermoedt Buwalda.

Er is een voorbehoud, want het doorgaan van de programmering is afhankelijk van de situatie rond corona. ,,Stel dat de overheid het afgelast, dan kunnen we niet door.”

Kaarten kopen kan alleen online; de verkoop begint eind oktober.

Nieuws

menu