Willem Hageman stak in 1986 in een luchtballon de Atlantische oceaan over: de F-16 piloot was een koele kikker en avontuurlijk ingesteld | In Memoriam

De op 11 september in Burgum overleden Willem Hageman hield van een uitdaging. In september 1986 stak de F-16-piloot samen met twee kompanen in een luchtballon de Atlantische Oceaan over, als eerste ballonvaarders uit Europa.

De drie bemanningsleden van de Dutch Viking, vlak voor het opstijgen in Canada. Vanaf links: Willem Hageman, Henk Brink en Evelien Brink.

De drie bemanningsleden van de Dutch Viking, vlak voor het opstijgen in Canada. Vanaf links: Willem Hageman, Henk Brink en Evelien Brink. Foto: ANP

,,Ach, het is gewoon weer eens iets anders, as simple as that ”, zegt Willem Hageman als hem wordt gevraagd waarom hij zich heeft aangemeld voor de trans-Atlantische ballonvlucht. Hij heeft geen ervaring met de ballonvaart en beschikt ook niet over een vliegbrevet als ballonvaarder. Maar dat is geen punt. Hageman gaat mee als copiloot van Henk en Evelien Brink, het echtpaar uit Tienhoven dat de trans-Atlantische ballonvlucht organiseert.

Nieuws

menu