Het 'einde van een tijdperk': voor de allerlaatste keer stond Wim Anker donderdag in de rechtbank

Portret van Hans en Wim Anker in hun kantoor in Leeuwarden. Foto: NIELS WENSTEDT
De oudste Anker wilde graag zelf komen luisteren naar de beslissing van de rechter over de tbs-behandeling van een van zijn cliënten. De uitspraak werd een teleurstelling voor Anker. De rechter verlengde de tbs-behandeling met twee jaar.
Ankers inmiddels 75-jarige cliënt is in 2009 veroordeeld voor verkrachtingen tussen 1991 en 2005, tot zes jaar cel en tbs. Volgens de rechter is een langere behandeling nodig gezien een aantal incidenten in de tbs-kliniek het afgelopen jaar. Anker vroeg twee weken geleden, in zijn laatste pleidooi, om een verlenging met een jaar. ,,Ik heb met verve gepleit, had negen argumenten voor een jaar”, zei hij na de zitting. ,,Kennelijk was het niet voldoende. Mijn broer zal straks wel zeggen: had ik het maar gedaan.”
Evenwicht
Rechter Jolanda Lootsma richtte zich na de zitting tot Anker. Ze bedankte hem voor de prettige samenwerking. ,,Een goede advocaat is heel belangrijk voor het evenwicht in de rechtszaal. U heeft veel bijgedragen aan de strafrechtadvocatuur, vooral de sociale kant ervan. ‘Ik schakel de Ankers in’, hoe vaak ik dat niet hoorde of las in een proces-verbaal.”
Volgens Lootsma vormt het stoppen van de Ankers het einde van een tijdperk.
De afgelopen drie maanden stonden voor de gebroeders Anker (68) in het teken van afscheid nemen. ,,We zijn ontroerd door de vele mooie berichten en reacties”, aldus Wim Anker. Zijn allerlaatste pleidooi twee weken geleden vond hij het moeilijkste moment. ,,Pleiten was altijd het mooist, naast het intensieve contact met de cliënten.” De laatste zitting van broer Hans, een kwartier later geboren, was vorige week.
Anker & Anker
Wim Anker begon in 1981, twee jaar nadat broer Hans in de advocatuur was gestapt. In 1991 openden ze hun eigen kantoor in Leeuwarden: Anker & Anker. Het duo deed veel pro-Deozaken voor cliënten die geen advocaat kunnen betalen, maar stond tevens verdachten bij in grote strafzaken, waaronder de ontvoering en moord op Gerrit Jan Heijn (Ferdi E.) en de Amsterdamse zedenzaak (Robert M.).
Wim en Hans Anker gaven in het hele land ook cursussen voor advocaten. Hun praktijk gaat onder dezelfde naam verder. In januari draagt Wim Anker zijn cliënten, sommigen staat hij bijna zijn hele loopbaan bij, over aan andere advocaten. Daarna gaat hij lezingen en theatercolleges geven.