Winkeliers houden hun hart vast na oproep van Rutte

Het was gisteren al direct minder druk in de Leeuwarder binnenstad na de oproep van premier Mark Rutte om alleen voor noodzakelijke doeleinden te reizen en niet meer voor de lol te winkelen. ,,We merkten dat ook na de persconferenties in het voorjaar”, zegt Miriam Letsch van specialiteitenwinkel House of Taste in de Kleine Kerkstraat.

Bij de schoenenwinkel van Gertien en Willem Woudstra aan de Nieuwestad moeten klanten eerst hun handen desinfecteren voor ze naar binnen mogen.

Bij de schoenenwinkel van Gertien en Willem Woudstra aan de Nieuwestad moeten klanten eerst hun handen desinfecteren voor ze naar binnen mogen. Foto: Geert Veldstra

,,We zitten hier in een toeristisch straatje, dus de kans is groot dat de oproep van Rutte hier effect heeft. Maar wij zijn gelukkig niet alleen van toeristen afhankelijk en hebben ook veel vaste klanten.”

Letsch heeft zich als gevolg van de coronacrisis meer gericht op het bezorgen van eten. ,,Daardoor zijn er ook klanten bij gekomen. We zullen zien wat de gevolgen zijn van de nieuwe oproep.” Ze verwacht overigens dat ze het drukker krijgt tijdens de feestdagen omdat mensen meer dan anders Kerst thuis zullen vieren.

Het zou echt een ramp zijn als we teruggaan naar de situatie van maart en april

Ook Houkje van Bijleveld van kledingzaak Milano Menswear op de Kelders heeft haar hoop op de feestdagen gevestigd. ,,Ik hoop dat mensen dan alsnog zullen komen, met inachtneming van de regels natuurlijk. Maar ik houd mijn hart wel vast voor de komende tijd. We moeten niet terug naar de situatie van maart en april. Toen liepen we wel zo’n 80 procent omzet mis. ”

Ook broer en zus Willem en Gertien Woudstra die een schoenenwinkel op de Nieuwestad runnen, houden hun hart vast ,,Het zou echt een ramp zijn als we teruggaan naar de situatie van maart en april”, zegt Willem. ,,We begrijpen aan de andere kant ook wel dat er iets moet gebeuren. Je ziet in de winkel dat mensen makkelijker worden en niet altijd meer scherp zijn op de regels, vooral als het gaat om de anderhalve meter”, zegt Gertien. ,,Maar in de winkeliersapp gaf ook iedereen aan meteen een strenger deurbeleid te gaan voeren en we hopen dat we zo met elkaar kunnen voorkomen dat het erger wordt met het aantal besmettingen en niet terug hoeven naar de situatie zoals in het voorjaar.”

Tussenstop

De winkeliers hebben wel een goede zomer achter de rug. ,,Ik werk hier nu al 21 jaar”, zegt Willem. ,,Maar ik heb het nog nooit zo druk gehad in juni als in dit jaar. Er waren veel toeristen. Sommigen gingen op vakantie naar de Waddeneilanden en maakten dan op de terugweg even een tussenstop in Leeuwarden en daar hadden wij profijt van. Maar we hopen dat het nu niet erg rustig wordt. September en oktober zijn voor ons nu eenmaal de belangrijkste maanden.”

Vader en zoon Gerard en Niels Balk van de Lektuurhal op de Kelders geven aan dat ze het vooral van de vaste klanten moeten hebben. ,,Die hebben ons in het voorjaar door de crisis gesleept”, zegt Gerard. ,,Zij bleven komen en kochten nu eens een tijdschrift extra”, zegt Niels. ,,Die blijven wel komen ondanks de oproep van Rutte om niet voor de lol te winkelen.”

Friese horeca somber: 'dizze hakt deryn'

Er is voor horecaondernemers nog veel onduidelijk over de nieuwe coronamaatregelen, maar velen verwachten grote gevolgen. ,,Hier krijgen we weer slapeloze nachten van", zegt Bernadette Booy, die samen met haar man Zalencentrum St. Nyk exploiteert. ,,We hadden het idee dat we het net konden redden, maar nu we maar dertig gasten tegelijk mogen ontvangen moeten we de komende weken van alles annuleren."

Nieuws

menu