Dit artikel is vandaag gratis

Wolkentheater zorgt voor vrolijkheid voor kinderen in het azc in Burgum: 'We hebben soms wel twintig nationaliteiten bij elkaar, maar ze lachen allemaal om dezelfde grappen'

Het Wolkentheater speelt een voorstelling in het azc in Burgum.

Alhoewel het grijs en regenachtig was in Burgum, was het in het azc volop kleur en zomer. Met ‘Circus Tropical’ streek het Wolkentheater neer in het dorp om de kinderen daar een vrolijke middag te bezorgen.

De stichting Wolkentheater werd in 1993 opgericht door een aantal naar Nederland gevluchte kunstenaars uit voormalig Joegoslavië. Adrijan Siniša Rakić was één van hen en is nu directeur. Hij heeft zelf ervaren hoe het is om te vluchten en te verblijven in een azc. ,,Ik weet dat voor kinderen de sfeer niet altijd fijn is en dat er niet zoveel dingen voor hen te doen zijn.”

Lichtheid

De theatermaker besloot een interactief theaterevenement voor kinderen uit het azc te maken die hen even uit hun dagelijkse beslommeringen haalt en wat lichtheid en vrolijkheid moet brengen nadat ze vaak al op jonge leeftijd een zware tijd hebben gekend.

Het idee bleek een succes. Wat aanvankelijk een eenmalig initiatief was, groeide uit tot meerdere voorstellingen die door het hele land twee keer per jaar plaatsvinden.

,,Dit werk geeft veel voldoening”, vertelt Rakić. ,,Hierbij heb ik het idee dat ik ook echt iets kan betekenen. In de reguliere theaterwereld mis ik het effect op het publiek, dat heb je hier wel. Het publiek is daar ouder, blank, vaak redelijk welgesteld en is de theaterervaring veelal gewend. Voor veel kinderen hier is die ervaring helemaal nieuw en ze zijn daarom erg enthousiast. We hebben soms wel twintig nationaliteiten bij elkaar en het is fantastisch om te zien hoe ze samen lachen en reageren op dezelfde grappen.”

Paradijselijke plek

Het is de bedoeling dat de acteurs met de groep kinderen samen op vakantie gaat naar een paradijselijk plek, waarbij onderweg de nodige grappen en grollen worden uitgevoerd. Veelal gebeurt het spel zonder veel woorden, zodat het voor iedereen te begrijpen is.

De jonge kinderen klappen, lachen en roepen enthousiast met de acteurs mee, en verschijnen regelmatig op het podium om een gastrolletje te vervullen in het spel. ,,Aan het einde komen van de voorstelling komen we samen aan op onze ‘happy place’, wat meer een staat van zijn is, dan een fysieke plaats”, vertelt Rakić.

Nora (12), die sinds een jaar in dit azc woont, staat achterin de zaal een kijkje te nemen. Ze vindt het ,,heel leuk” dat de theatervoorstelling georganiseerd wordt. ,,Het is soms lastig je als kind goed te vermaken hier, dan is het mooi dat dit er is.”

Leukste dag

Anande (12) en Jara (12), wiens ouders als acteurs meedoen, helpen om de voorstelling goed te laten verlopen, ze begeleidden de jonge kinderen naar een plekje, zorgen dat het niet te chaotisch wordt op het podium en helpen mee met het op- en afbouwen van het decor. ,,Het is fijn om de kinderen wat extra blijdschap te bezorgen in deze vakantieperiode, die kan soms best lang en saai voor hen zijn”, zegt Anande.

,,De sfeer is goed”, voegt Jara toe. ,,Er kwam een kindje naar me toe die zei dat dit de leukste dag uit zijn leven was en we maken ook wel eens mee dat kinderen na afloop helemaal niet weg willen. Gelukkig gaan ze daarna vaak gezellig samen spelen.”

In de winter zal het Wolkentheater weer terugkomen met een Sinterklaaseditie.

Nieuws

menu