Voortaan minder ruimte voor de auto van bewoners en bezoekers van Wolvega, centrum gaat op de schop vanwege herinrichting

Voordat de bewoners en bezoekers van Wolvega er wat van merken zijn we ruim een jaar verder. De gemeenteraad heeft deze week groen licht gegeven voor de herinrichting van het centrum van het dorp.

De Van Harenstraat, nu nog een lange saaie winkelstraat in Wolvega.

De Van Harenstraat, nu nog een lange saaie winkelstraat in Wolvega. Foto: Rens Hooyenga

Het nu nog wat langgerekte centrum van Wolvega moet een veel compacter en gezelliger winkel- en flaneergebied worden. In de visie wordt ervan uit gegaan dat het centrum minder winkels nodig heeft doordat mensen steeds meer via internet kopen. Wel denkt de gemeente dat er meer behoefte komt aan horeca en andere voorzieningen, zoals kappers en schoonheidssalons.

De winkelstraat wordt toegankelijker voor voetgangers en fietsers en er komt meer ruimte voor terrassen. Ook komt er meer groen.

Verdeeldheid

Verdeeldheid in de raad was er over de mate van autoluwheid van het centrum. Een amendement om niet alleen op zaterdagmiddagen auto’s te weren van een deel van de Van Harenstraat maar ook, net als nu, op de doordeweekse middagen haalde een nipte meerderheid.

Gaby Thijssen van GroenLinks was het met het deels afsluiten voor het autoverkeer eens, maar stemde toch tegen het amendement omdat het de rest van de centrumvisie ongemoeid liet. En die visie was volgens hem een gemiste kans om van het centrum van Wolvega een echt op de toekomst gericht gebied te maken.

Autoverbinding

De motie voor een onderzoek naar een nieuwe autoverbinding vanaf de Heerenveenseweg naar het Acht–Pilarenplein haalde wel een forse meerderheid. Door zo’n weg, die achter het centrumplein langs gaat, wordt het winkelcentrum beter bereikbaar en worden de Kerkstraat en Tjerk Hiddestraat minder vaak gebruikt.

De visie is door ondernemers en inwoners samen met de gemeente Weststellingwerf opgesteld. De uitvoering van het plan wordt de komende jaren in delen opgepakt.

Naast de centrumvisie heeft de gemeente ook een detailhandelsvisie opgesteld. In die visie staat waar ondernemers wel of niet vestigingen kunnen openen of uitbreiden.