Dit artikel is vandaag gratis

Wolvenhek Fryslân biedt grondeigenaren tussen de A7 en de A32 een gratis wolfwerend hek aan

Wolvenhek wordt geplaatst in het land van Rommert Jorritsma in Boijl. Foto: ANP

Stichting Wolvenhek Fryslan biedt alle grondeigenaren in het gebied tussen de snelwegen A7 en A32 aan om kosteloos een wolfwerend hek op hun grond te zetten. De stichting wil zo een aaneengesloten hekwerk realiseren tegen aanvallen op vee.

Volgens Wolvenhek Fryslân zit er al een wolvenpaar in het zuidoosten van de provincie. Het paar zou dagelijks vee aanvallen. Bij vijftien aanvallen in de buurt van het Drents-Friese Wold in de eerste weken van dit jaar zouden 34 beesten zijn gedood, aldus de stichting.

Het is nog niet officieel vastgesteld of de dode dieren slachtoffer zijn geworden van een wolf. DNA-onderzoek moet dat uitwijzen, aldus BIJ12, het bureau dat voor de provincies de wolvenschade bijhoudt. Ook staat het nog niet vast dat er een wolvenpaar in Fryslân zit. Er heeft zich wel een wolvin gevestigd in Drenthe, die mogelijk ook een partner heeft.

Wolvenhek Fryslân wil dat de provincie voortmaakt met het beschermen van dieren in de wei, cultureel erfgoed van Fryslân, aldus de stichting. De provincie is net begonnen met het opstellen van een wolvenplan, waarin onder meer een schaderegeling wordt opgenomen. De stichting is al twee jaar bezig om vee af te schermen voor de wolf.

Nieuws

menu