Dit artikel is vandaag gratis

Wonen op het water in Heeg? De gemeente Súdwest-Fryslân werkt aan een water-woonconcept

Het plangebied Tsjerkesleat in Heeg. De gemeente onderzoekt of hier waterwoningen gebouwd kunnen worden. Foto: gemeente Súdwest-Fryslân

Aan de Tsjerkesleat in Heeg moet een experimentele nieuwe woonwijk komen, waar de woningen op het water gebouwd worden. De gemeente Súdwest-Fryslân spreekt van een ‘mogelijk iconisch, innovatief water-woonconcept’.

De woningen worden klimaatadaptief, biobased en de mogelijkheid moet er komen om off-grid te zijn, dus zonder aansluitingen op het water-, gas- en elektriciteitsnet. Dat laatste kan alleen in heel bijzondere gevallen in Nederland.

De locatie Tsjerkesleat heeft veengrond en is al langer in beeld voor woningbouw. Om traditionele woningbouw mogelijk te maken zou de grond opgehoogd moeten worden en zou er waterrobuust gebouwd moeten worden. Dat zou dure huizen tot gevolg hebben. Het terrein niet ophogen maar het water juist de ruimte te bieden en daar met de bouwtechniek rekening houden is de oplossing, aldus de gemeente. De gemeente wil nu een onderzoek laten doen naar de haalbaarheid.

Nieuws

menu