Workum maakte van een kamp van de Duitse bezetter het Burgemeester Oppedijk van Veen plantsoen | Het stadspark

Het park in Workum is vrij klein, vandaar wellicht de naam: Burgemeester Oppedijk van Veen plantsoen. Het plantsoen ligt naast woonzorgcentrum Nij Mariënacker. Voor de bewoners van dit zorgcentrum is het een ideale plek voor een ommetje.

Het Burgemeester Oppedijk van Veen plantsoen in Workum.

Het Burgemeester Oppedijk van Veen plantsoen in Workum. Foto: Simon Bleeker

Het plantsoen werd in 1950 geopend. Het park is aangelegd op een terrein waar tijdens de Tweede Wereldoorlog een kamp was van de Nederlandse Arbeidsdienst, in 1940 opgericht door de Duitse bezetter. Na de oorlog is het kamp eerst nog gebruikt om de woningnood het hoofd te bieden. Toen het terrein vrij kwam, heeft de Nederlandsche Heidemaatschappij er een park van gemaakt.

Het plantsoen is genoemd naar de oud-burgemeester van Workum Walle Melis Oppedijk van Veen. Hij was burgemeester van Workum van 1936 tot 1943 en van 1945 tot 1948. Oppedijk van Veen werd in 1943 door de Duitsers ontslagen. In mei 1945 keerde hij op zijn post terug. In 1948 werd Oppedijk van Veen burgemeester van Tytsjerksteradiel, een functie die hij tot 1971 vervulde.

Het plantsoen is aangelegd in een landschappelijke stijl. Kenmerkend zijn de kronkelende paden, meerdere waterpartijen en bruggetjes, zowel van hout als van steen.

Het Friesch Dagblad portretteert deze zomer elke week een Fries stadspark.