Yaroslava Tymts (15) uit Burgum verkeert zelf in onzekerheid, maar zette wel nieuwe Friese jongerenafdeling van de ChristenUnie op

Iets betekenen voor de maatschappij. Dat is wat de uit Oekraïne gevluchte Yaroslava Tymts (15) uit Burgum wil. Hoewel haar situatie nog altijd onzeker is, ze woont op het asielzoekerscentrum en uitzetting hangt haar boven het hoofd, zette ze onlangs een nieuwe Friese jongerenafdeling op van de ChristenUnie: PerspectieF Fryslân. Het bestuur daarvan is drie man sterk, met Yaroslava als voorzitter.

Yaroslava Tymts in de hal van het Beyers Naudé in Leeuwarden. Ze heeft een Friese jongerenafdeling van de ChristenUnie opgericht.

Yaroslava Tymts in de hal van het Beyers Naudé in Leeuwarden. Ze heeft een Friese jongerenafdeling van de ChristenUnie opgericht. Foto: Marchje Andringa

Ervaring met politiek heeft de gymnasium-scholiere al. Toen ze nog in het azc van Sint Annaparochie woonde, ging ze bij de jongerenraad van de gemeente Waadhoeke. Daar stak ze veel van op. ,,Je krijgt veel kennis van politieke partijen en hoe het gemeentebestuur werkt. Via de politiek kun je veel veranderen, je kunt dan heel veel betekenen voor jongeren en de maatschappij.”

Promotiefilmpje

Tot enkele jaren terug was er al een Friese afdeling van PerspectieF, maar die ging ter ziele. Jammer, vond Yaroslava, die het initiatief nam opnieuw te beginnen. De drie bestuursleden maken nu hun plannen en namen inmiddels ook een eigen promotiefilmpje op.

Als de coronamaatregelen het toestaan komen er diverse activiteiten om jongeren te bereiken. Daar ligt eerst de prioriteit. ,,We willen jongeren graag betrekken bij de politiek. Nu met corona is het niet de leukste tijd, jongeren zitten veel thuis en op school zie je nu maar de helft van de klasgenoten. We hopen dat jongeren zien dat er niet alleen maar moeilijkheden zijn, maar dat ze zelf iets kunnen doen. Jongeren kunnen verandering brengen.”

In de asielopvang in Burgum wonen uitgeprocedeerde gezinnen met minderjarige kinderen. Vanaf daar worden gezinnen uitgezet. Dat dreigt ook voor Yaroslava en haar familie. Ze probeert daar zo weinig mogelijk aan te denken. ,,Ik zet door en doe wat ik kan. Ik wil doorgaan met het opbouwen van mijn toekomst.”

De scholiere zit onder meer in de redactie van de schoolkrant en in de leerlingenraad van het Beyers Naudé in Leeuwarden. In Burgum zit ze bij de zwemvereniging en geeft daar ook wedstrijdtrainingen aan kinderen. Daar haalt ze veel voldoening uit. ,,Als je kinderen blij ziet zijn omdat de start goed gegaan is, dan ben je blij dat je dat werk kan doen.”

Ik zet door en doe wat ik kan. Ik wil doorgaan met het opbouwen van mijn toekomst

Ze wil graag de politiek in of de diplomatie. ,,Op het azc zie je veel andere culturen. Ik kan mij inzetten om relaties met andere landen goed te houden.”

Na de inname van de Krim door Rusland, in 2014, kreeg het joods-christelijke gezin met strenge regels te maken. Het leven werd onveilig, en ze vluchtten Oekraïne uit. Toen de asielaanvraag in 2019 werd afgewezen, zetten klasgenoten een petitie op om de tiener en haar familie hier te houden.

Asielsysteem

Samen met nog een tiener van het azc maakte ze vorig jaar portretten van andere kinderen en jongeren op de locatie in Burgum. Sommige wonen hier al jaren en hebben geen herinnering aan hun geboorteland. Yaroslava hoopt dat er in het asielsysteem meer aandacht komt voor de belangen van het kind. ,,De IND kijkt naar waar je vandaan komt en als zij vinden dat het veilig is, dan moet je terug.”

Tot mei 2019 had de staatssecretaris van Justitie de bevoegdheid om in schrijnende gevallen een verblijfsvergunning te geven aan asielzoekers. In hun verkiezingsprogramma’s schreven enkele politieke partijen dat die bevoegdheid moet terugkeren. Yaroslava: ,,Het is heel jammer dat die bevoegdheid wegviel. Er zijn nog heel veel jongeren die hier al een toekomst opbouwden.”