Dit artikel is vandaag gratis

Yvonne Waning en Esther Drost bieden gekwetste dieren in Feanwâlden een nieuw thuis en leven nu samen met 33 'beestjes'. Van veertien katten en vijf kippen tot drie geiten en een grote hond

Yvonne Waning (l) en Esther Drost met hun dieren. Foto: MARCHJE ANDRINGA

Veertien katten, vijf kippen, vier muizen, drie geiten, twee konijnen, twee ganzen, twee eenden en een grote hond. Ziedaar de ‘veestapel’ die Yvonne Waning (38) en Esther Drost (37) bezitten.

Het is een mooie donderdagochtend als Yvonne Waning en Esther Drost vanuit hun woning aan de rand van Feanwâlden over hun gedeelde dierenpassie vertellen. Buiten doet hond Diesel zich te goed aan een boterham, op de vensterbank ligt een kat te loungen en even verderop genieten ook drie geiten van de zon.

Wie niet beter weet, zou denken dat het perceel tegenover Speel- en Dierenpark Sanjes Safari een heuse kinderboerderij betreft. Maar het tegenovergestelde is het geval. Juist de dieren voor wie op dergelijke accommodaties vanwege ziekte of een beperking geen plek meer is, krijgen van Waning en Drost de aandacht die ze elders te kort kwamen. Het verzorgen van hun dieren neemt dagelijks flink wat tijd in beslag. ,,Maar je krijgt er ook ontzettend veel liefde voor terug.”

Kaalgeplukte kip

Laatst nog vingen de twee een kleine kip van elf op die door haar soortgenoten verstoten en kaalgeplukt werd. ,,Bij ons knapt ze langzaam maar zeker weer op”, vertelt Waning. Hetzelfde gold een tijd geleden voor een konijn met een verlamde poot. ,,Maar helaas overleed die uiteindelijk alsnog door ziekte.”

Waning en Drost leerden elkaar in 2012 kennen via een gezamenlijke vriendin en de passie voor dieren, maar het plan om samen ‘beestjes’ te gaan opvangen werd pas concreet toen laatstgenoemde begin dit jaar vanuit België terugverhuisde naar Nederland. Eenmaal gearriveerd, trok de geboren Dokkumse bij haar tegenwoordige huisgenoot in. ,,En een maand later woonden we al hier.”

Op zoek naar nieuwe woning

De huidige woning met omliggend groen biedt de twee dierenliefhebsters de kans zich te omringen met onder anderen eenden, katten en kippen, die allemaal een eigen plekje op het erf hebben gekregen. Toch zijn er ook zorgen. Omdat het huidige huurcontract eind volgend jaar afloopt en de eigenaar andere plannen heeft met de grond, moeten Waning en Drost op zoek naar een nieuw onderkomen.

Dat dat niet gemakkelijk is, moge duidelijk zijn gezien de explosief gestegen huizenprijzen. ,,Maar als het lukt, dan gaan we uitbreiden”, vertelt Drost. ,,Het zou geweldig zijn om nog meer dieren te kunnen opvangen en daarnaast zoveel mogelijk zelfvoorzienend te leven. Daar dromen we van. Dat je niet meer naar de supermarkt hoeft voor eten, maar genoeg hebt aan je eigen voedselbos en moestuin.”

Omdat de toekomst wat dat betreft onzeker is, moeten de vriendinnen nu nog selectief zijn met het aannemen van gekwetste dieren. ,,Maar dat gaat met name bij mij nog wel eens mis”, erkent Drost. ,,Soms komen ze zomaar aanwaaien. En als ik ergens een zieke kip, muis of zwerfkat tegenkom, dan kan ik het niet over mijn hart verkrijgen om hen aan hun lot over te laten en komen ze toch mee naar huis.”

Geiten mee op vakantie

Tijdens vakanties trekken Waning en Drost bovendien veel bekijks, omdat de drie geiten altijd meegaan. ,,Die vinden het geweldig om door de bergen te wandelen”, legt Waning uit. ,,Als we ergens een huisje huren, dan zetten we daarnaast een hekje neer waarachter ze vrij kunnen rondlopen.” Het levert dikwijls bijzondere taferelen op.

Al met al neemt de verzorging van de ruim dertig dieren die de twee thuis hebben rondlopen veel tijd in beslag. ,,Maar dat hebben we er wel voor over hoor”, zegt Drost. ,,Het is geweldig om ‘s ochtends vroeg bij het opstaan alle beestjes eten te geven en bij thuiskomst door hen te worden opgewacht. De liefde die je dan krijgt is onvoorwaardelijk.”

Nieuws

Meest gelezen

menu