Zeehond in natuurgebied De Onlanden in het noorden van Drenthe blijkt een Friese zeehond uit Zeehondencentrum Pieterburen

Al ruim een week leeft er een zeehond in natuurgebied De Onlanden in het noorden van Drenthe, op de grens met Groningen. Vrijdag lukte het Sander van Dijk van Zeehondencentrum Pieterburen om een leesbare foto te maken van het merkje op de staart van het dier. Daaruit valt af te leiden dat het om zeehond Thor gaat, die vorig jaar enkele maanden in het centrum heeft gezeten.

Zeehond Thor in De Onlanden.

Zeehond Thor in De Onlanden. Foto: Sander van Dijk

Thor werd op 25 juni 2020 als pup van nog geen week oud gevonden in Fryslân en opgevangen. Zijn moeder had hem achtergelaten. Op 14 oktober is hij weer vrijgelaten in de Waddenzee vanaf de Kuipersplaat, bij Schiermonnikoog. De zeehond werd Thor genoemd door de mensen die hem adopteerden.

Het gaat goed met Thor. Op dit moment is hij veel op het droge te zien. Dat komt waarschijnlijk omdat hij aan het verharen is: zeehonden besteden dan veel tijd in de zon, want dat is goed voor de vitamine D-productie en daarmee de groei van hun nieuwe vacht.

Het zeehondencentrum heeft goed contact met de lokale boswachters. Ze houden Thor in de gaten, maar zolang het goed blijft gaan met de zeehond zal hij niet worden verplaatst.