Dit artikel is vandaag gratis

Zeehondencentrum Pieterburen doet oproep: houd minstens 30 meter afstand van zeehonden bij en op het strand

Een huiler in Zeehondencentrum Pieterburen. Foto: ANP

Het Zeehondencentrum in Pieterburen roept iedereen dringend op minstens 30 meter afstand te houden van zeehonden die zich op de stranden begeven. In dit seizoen komen moeders met hun pups vaak aan land. De mens moet ze met rust laten: de afgelopen weken zijn vijf zeehondjes onnodig in de opvang terechtgekomen door ingrijpen van publiek.

Zo moesten de medewerkers van Pieterburen pas nog in actie komen omdat iemand anderhalf uur rondliep met een pup. Die dacht dat het beestje het anders niet zou halen. Door de duur en impact van die verstoring zat er niets anders op dan de zeehond mee te nemen naar Pieterburen. ,,De pup bleek helemaal gezond te zijn en had wellicht bij de moeder kunnen opgroeien als deze situatie zich niet had voorgedaan”, zegt een woordvoerder.

Met rust laten

Het gebeurt vaak dat een moeder haar pup een paar uur alleen laat omdat ze op jacht naar voedsel moet. Dat kan geen kwaad, benadrukt Pieterburen. ,,Laat ze met rust.”

Mensen die toch denken dat een zeehond in problemen is, kunnen altijd contact opnemen met het zeehondencentrum of het dierenalarmnummer 144 bellen.

Nieuws

menu