Dit artikel is vandaag gratis

Zeehondencentrum roept op: laat jonge zeehonden op Vlieland met rust. Strandgangers nemen soms van een meter afstand foto's van puppy's

Mensen naderen jonge zeehonden soms tot op een meter. Foto: Vlielandplaatjes.nl / Gerard Koster Joenje

Zeehondencentrum Pieterburen roept mensen op om op Vlieland niet in de buurt van zeehonden te komen. Volgens de dierenorganisatie worden pasgeboren zeehondenpups en hun moeders deze dagen ernstig gestoord door strandgangers. Volgens het zeehondencentrum worden pups soms zelfs tot op minder dan een meter benaderd om een foto te nemen.

Op de stranden van het Waddeneiland zijn de afgelopen dagen meerdere grijze zeehonden bevallen. De moeder voedt haar jongen eerst ongeveer drie weken met vette melk en daarna laat ze ze alleen en heeft het jong veel rust nodig. ,,Daarom is het extra belangrijk dat in de periode december-januari ruimte wordt gegeven aan deze moeders en pups”, zo meldt het centrum.

Waarschuwingsborden

Er staan waarschuwingsborden en zeehondenwachters geven mensen informatie. ,,Toch hebben de zeehondenwachters ter plaatse te maken gehad met meerdere personen die te dicht bij de moeder en pup komen. Hierdoor kunnen moeders van hun pups verjaagd worden. De pups zijn echter nog te jong om voor zichzelf te zorgen. Als de verstoring te ernstig is, of te lang aanhoudt, vluchten moeders de zee in en laten hun pups uit angst achter.”

Nieuws

menu