Zeilschool Pean in Nes mag twaalf waterlodges van rechter laten staan

Opnieuw krijgen omwonenden van Zeilschool Pean in Nes geen gelijk in hun strijd tegen de bouw van twaalf vakantiehuisjes, ‘waterlodges’ genoemd, op het park. De bestuursrechter in Groningen ziet geen grond om een voorlopige voorziening te treffen. De vakantiewoningen mogen voorlopig blijven staan. Tegenstanders hopen nu via de eerder ingediende zienswijzen bij de gemeente te kunnen ingrijpen.

De nieuwe waterlodges bij zeilschool Pean in Nes.

De nieuwe waterlodges bij zeilschool Pean in Nes. Foto: Zeilschool Pean

Eerder sprak de gemeenteraad van Heerenveen haar steun uit voor de bouw van de waterlodges bij de zeilschool, ook al weken de huisjes af van de aanvraag die de eigenaren hadden gedaan. Het plan was om 21 stacaravans te bouwen in plaats van twaalf lodges. Volgens verschillende raadsleden was dat echter geen aanleiding om de ontwikkelende ondernemer nu op extra kosten of problemen te jagen. De lodges pasten, vonden zij, bovendien juist goed in het open karakter van het landschap.

Dat het afwijken van de aanvraag voor de bestuursrechter ook geen punt was, heeft Olav Kerssemakers verbaasd. Hij spande met zijn vrouw de rechtszaak aan omdat hij ,,tegen een vinexwijk zit aan te kijken”. ,,Mijn familie heeft al vijftig jaar een vakantiewoning op deze plek waar wij met veel plezier komen.” De groenstrook die beloofd was rondom de nieuwe huisjes, is volgens hem volgebouwd. Verder zijn de lodges hoger dan in de aanvraag stond.

We hebben juist extra groen aangebracht rond het park zodat zij niet tegen de nieuwe lodges aan hoeven te kijken

Rienk de Jonge, een van de eigenaren van de zeilschool, begrijpt niet waarom de omwonenden - ,,nota bene bewoners van vakantiewoningen” - de plannen bestrijden. ,,Deze mensen wonen tweehonderd meter van onze zeilschool af. Zij lijken hun pijlen op ons te willen richten, maar wij doen niks verkeerd. We hebben juist extra groen aangebracht rond het park zodat zij niet tegen de nieuwe lodges aan hoeven te kijken.”

Volgens De Jonge is het probleem vooral dat de vergunning die in 2019 verleend is voor het bouwen van vakantiehuisjes op het terrein, verschillend geïnterpreteerd wordt. ,,Na de provincie en raad geeft nu ook de rechter ons gelijk. Ik hoop echt dat hiermee de kous af is zodat we ons zonder zorgen kunnen opmaken voor een prachtig zomerseizoen.”

Als je beleidsregels maakt als provincie of als gemeente, dan doe je dat toch omdat je wilt dat bedrijven zich eraan houden?

Zo gemakkelijk laten de omwonenden zich echter niet opzij zetten. ,,Als je beleidsregels maakt als provincie of als gemeente, dan doe je dat toch omdat je wilt dat bedrijven zich eraan houden?”, zegt Kerssemakers. Hij vindt het onbegrijpelijk dat er nooit een onafhankelijke partij op de plek is gaan kijken om op het terrein te gaan meten. ,,Want dan zie je dat de afgesproken hoogte niet is zoals afgesproken en dat de lodges tot aan de rand van het park zijn gebouwd.”

Meerdere malen vroeg hij om een bewijs van de instemming van de provincie met de bouwplannen van Zeilschool Pean, maar die kreeg hij niet zwart op wit. ,,Ondanks dat neemt de rechter de toestemming van de provincie klakkeloos over. Ik volg dat niet.” Kerssemakers overlegt nog met zijn advocaat over mogelijke vervolgstappen.