Zelfpluktuin Groenhof op Terschelling mag doorgaan met telen en verkopen van fruit, groente en veldboeketten

Zelfpluktuin Groenhof, die gevestigd is tussen Hoorn en Oosterend op Terschelling, mag doorgaan met het telen en verkopen van fruit, groente en veldboeketten.

De recreatiewoning aan de Domela Nieuwenhuisweg in Nij Beets kan blijven staan, vindt de Raad van State.

De recreatiewoning aan de Domela Nieuwenhuisweg in Nij Beets kan blijven staan, vindt de Raad van State. Foto: ANP

Stichting Ons Schellingerland (SOS) vocht het bestemmingsplan van de pluktuin vorig jaar aan bij de Raad van State, maar de Raad oordeelt in haar uitspraak van woensdag dat die bedenkingen niet overtuigend genoeg zijn. De gemeente Terschelling heeft het bestemmingsplan voldoende onderbouwd.

SOS, dat zich onder meer inzet voor de natuur op Terschelling, kwam al in 2018 tegen het bestemmingsplan in opstand. Toen betoogde de stichting dat de zelfpluktuin geen volwaardige agrarisch onderneming is en een bedrijfswoning niet noodzakelijk. Volgens SOS zou een bedrijfswoning bovendien het landschap in het buitengebied aantasten. Ook de Raad van State vond destijds dat de gemeenteraad het bestemmingsplan niet genoeg had gemotiveerd.

Te klein oppervlakte

De gemeenteraad kwam vervolgens begin 2020 met een nieuw, verbeterd bestemmingsplan. Om aan te kunnen tonen dat de zelfpluktuin wel een volwaardig agrarisch bedrijf is en een bedrijfswoning noodzaak, kwam Terschelling dit keer met een ondernemingsplan van Zelfpluktuin Groenhof en een agrarisch advies van Hans Rietveld Agrarisch Advies B.V..

De stichting vond de nieuwe onderbouwing van de gemeente nog steeds onvoldoende en stapte opnieuw naar de hoogste rechterlijke instantie. Zo zou onder meer de oppervlakte van het bedrijf te klein zijn om een volwaardig agrarisch bedrijf te kunnen runnen. Ook betoogde de stichting dat de zelfpluktuin maar gedurende tweeënhalve maand winstgevend is. Maar volgens de gemeente blijkt uit het ondernemingsplan en agrarisch advies dat wel het hele jaar rond op het bedrijf wordt gewerkt.

Constant toezicht

De stichting betoogde verder dat een bedrijfswoning niet nodig is, omdat de risico’s die de geteelde gewassen lopen ook kunnen worden ondervangen met cameratoezicht en weerapps. Maar het ondernemingsplan en het agrarisch advies stelden onder meer dat er geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest op het bedrijf worden gebruikt en dat de teelt dus kwetsbaar is. Eventuele risico’s, zoals extreme weersomstandigheden of plaagdieren, zouden alleen kunnen worden vermeden door constant toezicht en direct handelen. Ook op dit punt verloor de stichting.

Daarnaast vond de stichting dat het ecologisch onderzoek waarop de gemeente zich heeft gebaseerd bij het bestemmingsplan verouderd is. Maar ook daarin ging de Raad van State niet mee.