Het Eise Eisinga Planetarium en Museum Martena in Franeker gaan nauwer samenwerken. Dat wordt beloond met 600.000 euro subsidie van de provincie

Franeker Het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium en Museum Martena in Franeker krijgen de komende vier jaar samen in totaal 600.000 euro van de provincie. Dat hebben Gedeputeerde Staten dinsdag besloten.

Het Eise Esinga Planetarium in Franeker.

Het Eise Esinga Planetarium in Franeker. Foto: ANP

Vorig jaar juni had een adviescommissie al aangegeven dat de twee musea in aanmerking zouden kunnen komen voor een meerjarige subsidie van de provincie, maar wel op voorwaarde dat de musea inhoudelijk moesten gaan samenwerken met een gedeelde visie op wetenschapsgeschiedenis.

De afgelopen maanden hebben het Eise Eisinga Planetarium en Museum Martena daaraan gewerkt. De komende jaren willen de twee musea gezamenlijk de geschiedenis vertellen van de academische wetenschap in Franeker en Fryslân.

Werelderfgoedstatus verwerven

Ze hebben al een lange historie van samenwerking en ‘de toekenning van de subsidie zal deze samenwerking alleen maar bestendigen en versterken’, laten ze weten in een persbericht.

Het Planetarium wil graag de Werelderfgoedstatus verwerven. Met het provinciegeld kan ‘met kracht’ aan die ambitie worden doorgewerkt.