De RUG zoekt naar verwilderde katten op Schiermonnikoog, niet om te doden maar om te castreren of steriliseren

Het onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) naar verwilderde katten, dat zo’n tien jaar geleden nog voor ophef zorgde op Schiermonnikoog, wordt herhaald.

Als verwilderde katten voordat ze zestien weken oud zijn, geen sociaal contact met mensen hebben gehad, gaan ze dat ook nooit meer leren.

Als verwilderde katten voordat ze zestien weken oud zijn, geen sociaal contact met mensen hebben gehad, gaan ze dat ook nooit meer leren. Foto: PATRICK PLEUL PATRICK PLEUL

Twee weken geleden zijn langs paadjes en wandelpaden wildcamera’s geplaatst om te kijken hoeveel verwilderde katten er op het eiland zijn en of de populatie sinds 2010 is toegenomen. Elf jaar geleden waren het er vijftig.

Chris Smit, hoogleraar Ecologie en Natuurbeheer aan de RUG, vermoedt dat er nu meer verwilderde katten zijn. ,,Deze katten lopen rond in het nationaal park en eten dieren die op de rode lijst staan, zoals de graspieper, veldleeuwerik maar ook hazen en konijnen. Uit de vorige meting bleek dat er per jaar ongeveer zesduizend vogels ten prooi vielen aan de verwilderde katten. Als we dat opnieuw aan kunnen tonen, kunnen we het probleem ook aanpakken.”

Smit haast zich er meteen bij te zeggen dat zo’n oplossing niet betekent dat de verwilderde katten worden gedood. De Wildbeheereenheid en het Nationaal Park Schiermonnikoog stelden in 2013 voor, nadat de onderzoeksresultaten van destijds naar buiten kwamen, om de katten een nekschot te geven. Dat leidde tot veel weerstand. Eilandbewoners waren bang dat hun kat per ongeluk voor een verwilderd exemplaar werd aangezien. De Dierenbescherming sprak in een open brief haar afschuw over uit. De katten werden uiteindelijk niet afgeschoten.

Castreren

Alleen al daarom verwacht Smit een toename van het aantal verwilderde katten. ,,In september is naar verwachting het onderzoek met de wildcamera’s afgerond en dan neemt Stichting Zwerfkat Nederland het werk over.” Het idee is dat medewerkers van de stichting de verwilderde katten castreren of steriliseren en ze vervolgens meenemen naar een speciale opvang voor verwilderde katten. Katten die wel een eigenaar hebben, kunnen met korting zo’n behandeling ondergaan.

Deze aanpak wierp vorig jaar op Texel nog veel vruchten af, vertelt Carien Radstake, directeur van Stichting Zwerfkatten Nederland. ,,We zijn dit voorjaar één dag op verkenning geweest op Schiermonnikoog om te zien waar we onze mobiele operatiewagen kunnen neerzetten om katten ter plekke te behandelen. Eenmaal aan de wal kunnen ze eerst wennen in onze speciale ren voor verwilderde katten. Vervolgens zijn deze katten zeer gewenst als muizenjagers op de boerderij.”

De verwilderde katten socialiseren tot huiskatten zit er niet meer in. ,,Als katten voor ze zestien weken zijn geen mensen om zich heen hebben gehad, dan zullen ze hier nooit meer aan kunnen wennen”, zegt Radstake.

Landelijk

Smit noemt Schiermonnikoog het ideale gebied om een begin te maken met de aanpak van verwilderde katten. ,,Het is natuurlijk een afgebakend terrein waardoor je goed zicht hebt op de populatie.” Na het eiland zullen er volgens Smit nog veel meer natuurgebieden volgen met een vergelijkbare aanpak. ,,De aanpak van zwerfkatten is laaghangend fruit om predatoren aan te pakken. Het rijk wil dit ook landelijk gaan doen.”