Het brandveilig maken van het zonnepanelendak van Thialf kost de provincie vier ton. En dat is het financieel gúnstige scenario voor de toekomst van de ijshal

Aanpassingen aan de zonnepaneleninstallatie op het dak van Thialf gaan de provincie 400.000 euro kosten. Dat staat in een overzicht van toekomstscenario’s voor de Heerenveense ijshal.

Luchtfoto van Thialf met zonnedak.

Luchtfoto van Thialf met zonnedak. Foto: ANP

Vorig jaar moesten de zonnepanelen worden uitgeschakeld omdat verzekeraars aangaven dat ze het brandrisico niet langer wilden verzekeren. De beste oplossing om het brandgevaar te verkleinen, is volgens de provincie het ‘compartimenteren’ van de zonnepanelen. Dat komt erop neer dat er open stroken tussen de panelen worden gecreëerd met brandwerend isolatiemateriaal.

Het is nog de vraag of verzekeraars deze oplossing acceptabel vinden. Doen ze dat, dan kunnen de panelen weer aan. Dan kan er jaarlijks 100.000 euro op energiekosten bespaard kunnen worden en komt er 80.000 euro sde-subsidie binnen. Gesprekken over deze zonnepanelenoplossing lopen nog steeds.

Scenario’s

De provincie zou opdraaien voor de kosten van vier ton, en dat is wat Gedeputeerde Staten betreft dan het gewénste scenario.

Want wijzen verzekeraars dit plan af, dan is de provincie flink méér geld kwijt. Zonder oplossing voor het zonnedak moet een groene lening van de Rabobank - een miljoen euro - worden terugbetaald. Bovendien blijft de besparing op de energiekosten uit en komt er geen sde-subsidie, samen goed voor 180.000 euro.

‘Zonder zonnepanelen gaat het licht al bijna uit, om het dramatisch te formuleren’, schrijft het provinciebestuur aan de Staten.

Het wordt nog erger als het rijk niet bijspringt met jaarlijks geld voor groot onderhoud en de vernieuwing van de 400-meterbaan en de ijshockeyhal. De provincie en de gemeente Heerenveen zouden dan samen nog eens een miljoen euro per jaar extra kwijt zijn om die kosten op te vangen.

Zijn er nóg meer tegenvallers – wijst Europa bijvoorbeeld het herstelplan van Thialf af zodat het ontvangen krediet niet in een subsidie wordt omgezet – dan zijn de kosten voor de aandeelhouders niet meer op te hoesten en komt het faillissement van de ijshal in zicht, concludeert de provincie.

Rijksgeld

Gedeputeerde Sander de Rouwe herhaalde daarom maandag in een bijpraatsessie met raads- en Statenleden nog eens dat Den Haag snel met rijksmiljoenen moet komen om Thialf op de lange termijn financieel gezond te maken.

Gisterochtend werd bekend dat burgemeester en wethouders van Heerenveen bereid zijn om anderhalf miljoen euro uit te trekken voor de vernieuwing van de ijshockeyhal, zoals de vervanging van de vloer, de boarding en de luchtbehandeling. De raad stemt daar later deze maand over.