Zonnepanelen uitgezet in tientallen Friese plaatsen

Zonnepanelen van particulieren worden op een vijftigtal plaatsen in Fryslân geregeld uitgezet. Kabels in vooral oudere woonwijken zijn te dun om de stroom te verwerken.

Een installateur plaatst zonnepanelen op het dak van een woonhuis.

Een installateur plaatst zonnepanelen op het dak van een woonhuis. Foto: ANP

Wanneer er veel panelen bijkomen zonder dat de infrastructuur van kabels is aangepast, ontstaan problemen. Dat meldt netbeheerder Liander na vragen van deze krant.

De panelen zijn aangesloten op laagspanningskabels, de dunste kabels in woonwijken die verbonden worden met een transformatorhuisje. Volgens Liander hebben die kabels ‘een beperkt vermogen’ en zijn die niet ontworpen voor grootschalige teruglevering van stroom, bijvoorbeeld door zonnepanelen.

Op zonnige dagen leveren die panelen veel stroom, meer dan in de woning wordt gebruikt. Als de grote hoeveelheid door de kabels gaat, kan dat tot spanningsproblemen leiden.

De netspanning in Nederland is 230 volt. Als de spanning op 253 volt komt, worden de omvormers (die de stroom van de panelen het net op brengen) automatisch uitgeschakeld. Dit is een wettelijke vereiste. Als dit niet gebeurt, kunnen apparaten beschadigd raken. Eigenaren van de panelen kunnen dan niet terugleveren.

Vijftig plaatsen

Dit komt steeds vaker voor nu meer mensen zonne-installaties hebben. Niet alleen in de wat oudere wijken schakelen panelen uit doordat infrastructuur ontoereikend is. Ook in de Leeuwarder wijk Zuiderburen gebeurt het op zonnige dagen soms vier keer per dag. Geen uitzondering, laat Liander-woordvoerder Jelle Wils weten. ,,We zien dit op circa vijftig plekken in deze provincie al gebeuren, vaak op plekken waar op bestaande gebouwen en woningen zonnepanelen worden geplaatst en waar er dus een concentratie ontstaat van panelen in een gebied.” Ook in een plaats als Eastermar komt het fenomeen voor, laat het bedrijf weten.

Het probleem kan zich voordoen in (delen van) wijken, maar ook in straten. Om hoeveel panden het gaat kan Liander niet zeggen. Het aantal keren dat de omvormer uitschakelt, verschilt volgens Wils per plaats.

Als het opwekken van zonnestroom wordt stilgelegd, komen eigenaren niet in aanmerking voor een compensatie, zo meldde minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) recent naar aanleiding van een vergelijkbare situatie bij een woning in Drenthe.

Oplossing

Liander begrijpt dat dit ‘een moeilijke situatie is voor zonnepanelen-eigenaars’ en werkt aan oplossingen die soms in een dag kunnen worden uitgevoerd maar ook weken of maanden kunnen duren. Afhankelijk van de situatie worden instellingen aangepast, een extra transformator geplaatst en soms worden extra kabels gelegd. Zo wordt in Zuiderburen de transformatorruimte uitgebreid.

We zien problemen ontstaan waar er een concentratie ontstaat van panelen in een gebied

Het bedrijf verzoekt mensen om contact op te nemen bij klachten, zodat het bedrijf meer inzicht krijgt in de problematiek. Ook worden mensen opgeroepen nieuwe panelen te registreren. ,,Dat wordt nog weleens verzaakt”, aldus Wils. Volgens Liander zijn de meeste getroffen eigenaren op de hoogte van de problemen,

Liander benadrukt dat problemen niets te maken hebben met de aanleg van zonneparken. Dit leidt tot krapte op het stroomnet (onder meer in Fryslân) en die parken worden aangesloten op middenspanningsnetten.

Nieuws

menu