Zonneweide Middelsee moet de grootste van Fryslân worden

Proactive en Gutami lichtten gisteravond hun plannen toe voor een zonnepark van zestig hectare. Jammer, vinden buren van Leerschool Permacultuur. ,,We moeten de stad voeden van die kostbare grond.”

Proactive en Gutami lichtten gisteravond hun plannen toe voor een zonnepark van zestig hectare.

Proactive en Gutami lichtten gisteravond hun plannen toe voor een zonnepark van zestig hectare. Maps4News

Als de plannen in Leeuwarden doorgaan wordt de nieuwe zonneweide aan de westkant van het spoor naar Heerenveen bij de nieuw te bouwen wijk Middelsee de grootste van Fryslân. Ontwikkelaars Proactive en Gutami willen zo’n zestig hectare aan landbouwgrond gebruiken voor de zonnepanelen, zo vertelden zij gisteravond tijdens een bijeenkomst voor omwonenden, waar zo’n veertig belangstellenden op afkwamen.

Onder hen waren ook raads- en Statenleden. Zij zeiden het jammer te vinden dat ze niet eerder over de plannen geïnformeerd zijn. Volgens de ontwikkelaars zijn de plannen al drie maanden bij de gemeente bekend.

Het lijkt er op dat het plan er nog snel even doorheen gejast wordt

Momenteel is het zonnepark bij Oosterwolde met zo’n 51 hectare nog de grootste van de provincie Fryslân. Het park bij Middelsee moet volgens Bert Vos van Gutami zo groot worden omdat het anders niet rendabel is. ,,Het net van Liander zit zo goed als vol voor nieuwe zonneparken. We zouden dit park daarom op het hoogspanningsnet van Tennet willen aansluiten, maar daarvoor moet je een park hebben van minimaal zestig megawatt.” Voor een park van zestig megawatt is ongeveer 45 hectare nodig, maar om het zonnepark rendabel te maken is er zestig hectare nodig, wat ongeveer tachtig megawatt oplevert.

Proactive is met 50 procent aandelen volgens het plan de grootste partij in het park. Gutami heeft er zo’n 25 procent en het is de bedoeling dat energiecoöperatie Energiek Goutum ook 25 procent krijgt. Wat de coöperatie hier precies mee gaat doen, is nog niet bekend. ,,Vanuit het nieuwe park van vijftien hectare dat nu bij de Wâldwei wordt gebouwd, kunnen we al heel Goutum en een stuk van de Zuidlanden van stroom voorzien”, zegt Dick Takkebos. ,,De stroom van dit nieuwe park bij Middelsee zouden we kunnen gebruiken voor de nieuwe huishoudens van Middelsee of voor het industrieterrein De Zwette. Maar we kunnen de opbrengsten van het park ook gebruiken voor investeringen in de leefbaarheid van Zuid-Leeuwarden.”

Biodiversiteit

Irma Abelskamp van de Leerschool Permacultuur had liever gezien dat omwonenden meer betrokken waren bij de invulling van het park. ,,Het aanleggen van een zonnepark tast de bodem aan. Er dringt minder zonlicht door naar de bodem en het regenwater komt niet meer gelijkmatig op de grond terecht. Bovendien kan de grond zo een stuk minder CO2 opnemen. Daarnaast maken wij ons zorgen om de reeën, de vleermuizen en de uilen die hier voorkomen. Wij hebben er wel ideeën bij hoe de geschetste nadelen beperkt kunnen worden, maar het is jammer dat dit niet meegenomen kan worden.”

Omwonende Jelle de Visser ziet het probleem nog niet zo. ,,Hoe kun je nu op zonnepanelen tegen zijn? Er groeit in dat gebied toch alleen maar Engels raaigras, dus het bodemleven en de biodiversiteit stellen nu ook al niet veel voor.”

Een van de ideeën van Abelskamp is het plaatsen van de panelen op een hoogte van zo’n vier meter. ,,Dan kun je er nog iets onder verbouwen.” Volgens Vos is dit niet mogelijk. ,,Een park op zo’n hoogte komt er niet door omdat dit het uitzicht teveel aantast, maar we willen best hogere panelen plaatsen op een halve tot een hele hectare zodat daar nog iets onder verbouwd kan worden.” Volgens Abelskamp is dit slechts een doekje voor het bloeden. Ze vindt het jammer dat de grond niet meer gebruikt kan worden voor landbouw. ,,Wij zouden dit moeten gebruiken om de stad van te voeden om zo onze CO2-voetafdruk te verkleinen. Ik heb het idee dat geprobeerd wordt het plan er nog even zo snel mogelijk doorheen te jassen.”

De initiatiefnemers hopen dat ze dit jaar met het plan verder kunnen zodat ze nog in maart of september gebruik kunnen maken van de SDE+-subsidie. Vos geeft aan dat het plan geschrapt wordt als er te weinig draagvlak voor is.

Nieuws

menu