Zorgbonus breed aangevraagd door ziekenhuizen Nij Smellinghe in Drachten, MCL Leeuwarden en Tjongerschans Heerenveen: voorbode voor een lagere waardering van zorgpersoneel?

De loketten voor de aanvraag van de zorgbonus sloten dinsdag. Vanuit de rijksoverheid is een zorgbonus van 500 euro ingepland. Maar dat kan alleen als ziekenhuizen een tegemoetkoming vragen voor medewerkers in de ‘frontlinie’ van de coronazorg. MCL, Tjongerschans en Nij Smellinghe laten weten een bredere steunaanvraag te hebben gedaan.

De toename van coronabesmettingen vertaalt zich nu ook in ziekenhuisopnames.

De toename van coronabesmettingen vertaalt zich nu ook in ziekenhuisopnames. Foto: Marchje Andringa

,,We houden ons aan de regels van het rijk. Daarom hebben we in het ziekenhuis breed uitgevraagd wie er een belangrijke bijdrage, direct of indirect, heeft geleverd aan de Covid-zorg’’, zegt Fokje Nagelhout, woordvoerster van Tjongerschans in Heerenveen. ,,Dat kan ook iemand zijn die bijvoorbeeld een dienst van een direct bij de Covid-zorg betrokken collega heeft overgenomen.’’

Volgens Frits Mostert, woordvoerder van MCL Leeuwarden, is er pas eind van het jaar meer bekend over de bonus en de te hanteren criteria. ,,We hebben het voor veel mensen aangevraagd, maar de vraag is of we dat ook krijgen. De ondersteuners van de frontlinie werken ook hard. Het is lastig om een scheidslijn te trekken.’’

Waardering laten blijken

Nij Smellinghe in Drachten zegt het belangrijk dat de overheid haar waardering laat blijken voor alle medewerkers die zich hebben ingezet voor de zorg tijdens de tweede coronagolf. ,,Daarom hebben we voor alle medewerkers die op 15 juni 2021 in dienst zijn bij Nij Smellinghe de bonus aangevraagd”, laat woordvoerster Ellen de Jong weten.

Tot deze groep behoren medewerkers met een inkomen tot 74.000 euro bruto, en met arbeidsovereenkomst in de periode 1 oktober 2020 tot 15 juni dit jaar volgens de cao Ziekenhuizen.

Bedrag per zorgmedewerker

Nadat alle aanvragen van Nederlandse hospitaals zijn verwerkt, wordt de hoogte van het bedrag per zorgmedewerker bekendgemaakt. Bij een veel ruimere definitie van ‘coronazorgwerkers’ door ziekenhuizen, kan de uitkering per individu teruglopen tot ruim tweehonderd euro. In de eerste ronde van de zorgbonussen had het kabinet geen maximum aan het budget gesteld. Ziekenhuizen vroegen toen veelal voor al hun personeel geld aan, en daarmee werd de uitgave voor het rijk vele miljoenen meer dan begroot.