Zorgen over kosten De Nieuwe Stelp, extra financiële onderbouwing voor nieuw Amelander zorgcentrum wordt onnodig geacht

Er komt vooralsnog geen uitgebreider financieel vooronderzoek naar het nieuwbouwproject De Nieuwe Stelp, het nieuwe ouderenzorgcentrum op Ameland. Nieuwbouw vergt zeventien miljoen euro.

Het oude woonzorgcentrum De Stelp in Hollum op Ameland.

Het oude woonzorgcentrum De Stelp in Hollum op Ameland. Foto: FD

Han van Heerde (Ameland’82) diende maandagavond tijdens de raadsvergadering een motie in voor een zogeheten uitgebreidere risicoanalyse, omdat De Nieuwe Stelp een groot project is voor Amelander begrippen.

,,De risico’s zijn onvoldoende in beeld gebracht. De raad heeft behoefte aan een gedegen risicoanalyse’’, stelde Van Heerde. ,,Het gaat om zeventien miljoen euro. Ik denk dat het belangrijk is dat wij netjes gaan passen op de portemonnee van de burger van Ameland.’’

Zorgen

Ook andere partijen uitten hun zorgen naar aanleiding van de collegebrief over de voortgang van het project. Wethouder Piet IJnsen erkende dat het proces achterloopt op het vooraf aangekondigde schema. IJnsen beloofde de raad met meer informatie te komen tijdens de bijeenkomst op 1 september.

Hij stelde dat het schema ingehaald kon worden en dat er voor volgend jaar maart definitieve voorstellen kunnen volgen. Wat betreft een uitgebreidere risicoanalyse, zei IJnsen dat niet nodig te vinden, omdat er al voortdurend onderzoeken worden uitgevoerd.

De raad ging uiteindelijk akkoord met de belofte van het college om op 1 september met meer informatie te komen. De raad kijkt of dan alle vragen worden beantwoord en wellicht volgen er anders nieuwe vragen.