Inwoners van Wier spraken met Defensie over geluid en straling van de radar. De uitkomst: ze zijn niet gerustgesteld
De radarinstallatie in Wier. Foto: Marchje Andringa
Het gesprek heeft de bewoners niet kunnen geruststellen, zegt Johan Wijnsma uit Dokkum, onafhankelijk voorzitter van de Kerngroep. Die werd opgericht nadat Defensie vorig jaar de oude radar bij het dorp verving door een nieuwe SMART-L-radar. Sindsdien hebben bewoners last van geluidsoverlast en ze vrezen voor straling. Het gesprek met vertegenwoordigers van Defensie maandag was bedoeld om die zorgen te delen en te zoeken naar oplossingen.
Het stralingsniveau voldoet aan de landelijke norm, maar bewoners zijn bang dat die norm te coulant is en dat ze toch aan stralingsgevaren worden blootgesteld. ,,Defensie geeft aan dat er grondig onderzoek is verricht en ziet geen reden om dat over te doen. Wel hebben de bewoners een suggestie gedaan om de straling te verminderen. Defensie zal op een specifiek onderdeel kijken of dat een reële optie is.” Waar het precies om gaat, kan Wijnsma niet zeggen.
Geluidsoverlast
Bewoners storen zich verder aan het geluid. De radar maakt zelfs te veel geluid om ’s nachts te kunnen draaien, namelijk meer dan de ’s nachts toegestane 30 decibel. ,,Defensie heeft er natuurlijk belang bij dat de radar ook ’s nachts kan draaien. Er wordt gezocht naar oplossingen”, zegt Wijnsma. Een optie die wordt onderzocht is de bouw van een overkapping, zoals de oude radar ook had. ,,Dat zou visueel rustiger zijn. Defensie wil onderzoeken of het ook helpt tegen geluidsoverlast, wat de kosten zijn en of de werking van de radar er niet door wordt belemmerd.”
Woensdag spreken de bewoners in Den Haag verder over de kwestie met de secretaris-generaal van het ministerie van Defensie.