Dit artikel is vandaag gratis

De Zuiderkerk in Drachten is heropend, voor het eerst was er een NK groepsspringen in Leeuwarden en het kabinet wil de bijstandsregels versoepelen: dit zijn verhalen uit het Friesch Dagblad van maandag | Dagoverzicht

Met feestelijke muziek en zang werd de heropening van de Zuiderkerk in Drachten gevierd. Foto: Jilmer Postma

Een overzicht van het nieuws uit het Friesch Dagblad van vandaag. Lees meer over hoe het kabinet de bijstandsregels wil versoepelen, hoe het NK groepsspringen voor het eerst in Leeuwarden werd gehouden en hoe de heropening van de Zuiderkerk in Drachten verliep.

Vorig jaar werd de Zuiderkerk in Drachten volledig verbouwd, afgelopen weekend was het tijd om de heropening te vieren. Op de vrijdagavond werd er live muziek in de kerk gespeeld, op zaterdag was er een open dag, en op zondagochtend was de eerste viering. Honderden mensen kwamen op de festiviteiten af, en de reacties waren vooral positief: ,,Mensen waren erg verrast door de lichtinval en de frisse kleuren. Het was een hele sombere, donkere kerk en dat is er helemaal uit.”

Per 1 april neemt Margreet de Graaf afscheid als directeur publieke gezondheid van GGD Fryslân en Veiligheidsregio Fryslân. In een uitgebreid interview blikt ze terug op de afgelopen twee jaar, die vooral in het teken stond van de coronacrisis. Moeilijk, jazeker, maar De Graaf kijkt toch tevreden terug.

In een wetsvoorstel van minister Carola Schouten voor Armoedebeleid, Participatie, en Pensioenen staat dat de bijstandsregels versoepeld moeten worden. Bijstandsgerechtigde ouders worden nu nog gekort als thuiswonende kinderen 21 jaar worden, maar die grens moet omhoog naar 27 jaar.

Zweven en draaien in Leeuwarden

Spectaculaire salto’s waren zaterdag te zien in Kalverdijkje zaterdag. Daar vond het NK groepsspringen plaats, en dat was voor het eerst in Leeuwarden. Gymnastiek Vereniging Leeuwarden (GVL) maakte indruk met verschillende gouden medailles. Maar helaas, echt meedoen op het hoogste A-niveau kan de vereniging niet: daarvoor is een echte turnhal nodig met een valkuil met schuimrubber. En die is er (nog) niet in Leeuwarden.

Gevoetbald werd er natuurlijk ook dit weekend. Niet door Cambuur en Heerenveen, want door de interlandperiode ligt de eredivisie even stil. Het Nederlands elftal speelde wel en won van Denemarken , al ging het deze dagen vooral over het nieuwe systeem dat bondscoach Louis van Gaal wil gebruiken.

Amateurvoetballers kwamen wel in actie. Het Friesch Dagblad was in Appelscha, waar Stânfries de weg omhoog heeft ingezet. En verslaggever Bert Kalteren zag Harkemase Boys zaterdag verliezen, wéér verliezen. ,,Wy sitte net yn in hiele bêste faze”, gaf aanvoerder Henny Bouius toe.

Wil je elke dag een overzicht van onze verhalen in je mailbox krijgen? Schrijf je dan in voor onze dagelijkse nieuwsbrief. Dat kan hier. Fijne dag verder!

Nieuws

menu