Dit artikel is vandaag gratis

Nieuw onderzoek wijst uit: het beroemde zwaard van Grutte Pier komt echt uit de tijd van de Friese vrijheidsstrijder en is werkelijk gebruikt bij gevechten

Fragment uit de filmposter Grutte Pier - leaver dea as slaaf. Foto: Steven de Jong Films

Het zwaard van Grutte Pier, een van de topstukken van het Fries Museum, komt echt uit de periode van de Friese vrijheidsstrijder en is zeer waarschijnlijk ook echt gebruikt. Dat blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma Historisch Bewijs.

Het onderzoek werd geleid door Mauritshuis-directeur Martine Gosselink, hoofdconservator van het Rijksmuseum Robert van Langh en conservator Stephanie Archangel, eveneens van het Rijksmuseum. Daarnaast bogen onder meer Jeroen Punt van het Nationaal Militair Museum, onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Italiaanse onderzoeker Francesco Cantini uit Oxford zich over het zwaard.

De onderzoekers stelden op basis van verschillende factoren vast dat het zwaard inderdaad is geproduceerd in de tijd van Pier Gerlofs Donia (circa 1480 - 1520). Zo komt het hout van het handvat uit de periode van 1451 tot 1518 en staan er merktekens op het zwaard die rond de vijftiende en de zestiende eeuw gebruikelijk waren.

Op basis van gebruiks- en onderhoudssporen van het lemmet van het zwaard concludeerde Fransesco Cantini dat het ruim twee meter lange en ruim 6 kilo zware zwaard zeer waarschijnlijk ook nog echt is gebruikt voor gevechten.

Of het werkelijk Grutte Pier is geweest die het zwaard heeft gehanteerd, is echter niet met zekerheid te zeggen. Daarvoor ontbreekt het doorslaggevende bewijs. ,,Maar de kans is dus wel degelijk nog steeds aanwezig”, zei Martine Gosselink in het programma.

Nieuws

Meest gelezen

menu