Zware straf voor 21-jarige relschopper uit Leeuwarden voor openlijk geweld in de nieuwjaarsnacht

Hij was in het huis van een vriendin oud en nieuw aan het vieren toen hij uit het raam zag dat relschoppers slaags raakten met de politie op het Hoeksterpad en de Voorstreek in Leeuwarden. Met een fles cognac en enkele joints achter de kiezen ging hij naar buiten om zich bij de geweldplegers te voegen. Woensdag werd de 21-jarige Leeuwarder, geen onbekende van justitie, veroordeeld tot een celstraf van een halfjaar.

De rechtbank in Leeuwarden.

De rechtbank in Leeuwarden. Foto: Marchje Andringa

,,Voor iemand van uw leeftijd bent u al best vaak met justitie in aanraking geweest”, constateerde politierechter Marja Noorman tijdens de zitting. De reclassering rapporteerde dat er geen land met de 21-jarige verdachte te bezeilen is. Ze ziet ‘geen mogelijkheden tot pedagogische beïnvloeding’. Hij zat bij elkaar 21 dagen in voorarrest voor de rellen in de nieuwjaarsnacht, maar tot twee keer toe hield hij zich niet aan de voorwaarden toen de rechter-commissaris hem voorlopig op vrije voeten had gesteld. Zo kwam hij geregeld niet opdagen bij afspraken met de reclassering. Die ziet een gedwongen klinische opname om af te kicken van alcohol en cannabis nog als enige uitweg.

Daar weigert de verdachte aan mee te werken. ,,Ik kan er zelf aan werken en als het wordt opgelegd wordt het niks.”

‘Kans niet gegrepen’

Noorman hield hem voor dat hij sinds de gebeurtenissen in de nieuwjaarsnacht zelf nog niets heeft gedaan om zijn leven een andere richting op te sturen. ,,U heeft keer op keer de kans gekregen en niet gegrepen en hier op zitting heeft u een negatieve houding.”

Wel heeft de verdachte een regeling met de Kredietbank voor het wegwerken van zijn schuld van 12.000 euro.

Opruiend

De verdachte gaf toe dat hij in de nieuwjaarsnacht zich opruiend had opgesteld, schreeuwend, joelend en met geheven handen. Ook had hij een fiets op straat gesmeten en een andere fiets in een vreugdevuur gegooid. Maar hij had niet met vuurwerk naar de politie gegooid.

Dat is nu precies wat een agent meermaals onder ede heeft verklaard, daarbij gesteund door (niet geheel duidelijke) foto’s. Noorman volgde officier van justitie Inge Schaafsma en hechtte meer geloof aan de verklaring van de agent. Advocaat Bente Blom zei dat herinneringen verkeerd opgeslagen kunnen worden, ook bij agenten, zeker als er later camerabeelden worden bekeken.

Voetbalkooi

Later die nieuwjaarsnacht zou de verdachte bij de voetbalkooi aan het Pieterseliewaltje in Leeuwarden een kennis vanuit het niets een vuistslag in het gezicht hebben gegeven. Het slachtoffer herkende hem en vertelde dat ze in 2017 ruzie hadden gehad. Ook dat ontkende hij. Blom: ,,Of de aangever heeft zich vergist, of die heeft een motief om mijn cliënt vals te beschuldigen.”

Dan was er nog een derde feit waarvoor de Leeuwarder terecht stond. Op 23 april werd hij door de politie van de weg gehaald omdat hij verdacht slingerde. Hij was onder invloed van cannabis; hij had zes keer meer THC in zijn bloed dan toegestaan. Hij beweerde dat dat hem niks doet. ,,Ik blow al enige tijd aardig wat. De meeste mensen worden sloom, maar ik word juist fit en actief van blowen.”

In het proces-verbaal schrijven de agenten dat hij een versufte indruk maakte.

Cel en smartengeld

Voor deze drie feiten legde Noorman hem een halfjaar cel op, plus de tenuitvoerlegging van een voorwaardelijke celstraf van een maand. Ook moet hij het slachtoffer van het Pieterseliewaltje vijfhonderd euro smartengeld betalen.

In januari werd een andere deelnemer aan de rellen veroordeeld tot 180 dagen werkstraf en een grotendeels voorwaardelijke celstraf. Nu moest ze een fors zwaardere straf opleggen. ,,Ik ben bang dat u een keer met uw hoofd tegen de muur moet lopen voordat u uzelf bij de lurven pakt en er wat aan gaat doen.”