Dit artikel is vandaag gratis

Zwembad Swimfun in Joure weer open na defect aan motor van het bubbelbad

Zwembad Swimfun in Joure in 2018. Foto: Simon Bleeker

De ontruiming van zwembad Swimfun en sporthal Sportfun in Joure, donderdagavond, volgde op rookontwikkeling uit een smeulende motor in de blower van de whirlpool. Aanvankelijk werd rekening gehouden met giftige dampen uit de chloorinstallatie, maar die vrees werd niet bewaarheid. Vrijdagmiddag is de accommodatie heropend voor publiek.

Zwembad Swimfun en sporthal Sportfun in Joure zijn vrijdagmiddag om 12.30 uur weer open gegaan voor publiek, nadat de accommodaties donderdagavond hals over kop geëvacueerd moesten worden.

Even na 20.00 uur was er rookontwikkeling en stank in de machinekamer, meldde Sportbedrijf De Fryske Marren in de nacht van donderdag op vrijdag. Er zijn geen schadelijke stoffen vrijgekomen, is achteraf gebleken.

Grip 1

De gealarmeerde brandweer schaalde donderdagavond meteen op op naar risiconiveau Grip 1 en schakelde een Adviseur Gevaarlijke Stoffen in. Er werd namelijk rekening gehouden met een storing in de zoutelektrolyse-installatie, waar zout wordt omgezet in chloor voor het zwemwater, waarbij giftige dampen zouden kunnen vrijkomen. De ongeveer vijftig bezoekers werden stante pede geëvacueerd en hadden geen tijd meer om zich om of aan te kleden. Ze werden buiten warm gehouden met foliedekens.

Geen giftige dampen

Achteraf bleek dat een defect in de blower van de whirlpool voor de rook en stank had gezorgd. De motor was vastgelopen en was gaan smeulen. De brandweer heeft met metingen in en om het gebouw aangetoond dat er geen giftige dampen zijn vrijgekomen. Rond middernacht werd het pand vrijgegeven.

De brandweer meldde donderdagavond dat er twaalf mensen met luchtwegklachten naar het ziekenhuis zijn gebracht, maar dat bleek onjuist. Volgens het Sportbedrijf gold dat voor drie medewerkers. Die konden na onderzoek weer naar huis. Een aantal bezoekers is voor de deur van de sportaccommodatie behandeld.

Nieuws

menu