Verzetsstrijder Jitze Pieter van Dijk, die in een vuurgevecht om het leven kwam, krijgt nu in Franeker de eer die hem toekomt

Wie is toch die J.P. van Dijk?, vroeg Jan Wolberts uit Franeker zich af. Hij is geboren en getogen in de J.P. van Dijkstraat. Wolberts dook de geschiedenis in en ontdekte dat het om Jitze Pieter van Dijk gaat, een verzetsstrijder die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog in een vuurgevecht om het leven kwam.

Initiatiefnemers Jan Wolberts (rechts) en Jan Groendijk. De laatste woont aan de Jitze Pieter van Dijkstraat.

Initiatiefnemers Jan Wolberts (rechts) en Jan Groendijk. De laatste woont aan de Jitze Pieter van Dijkstraat. Foto: Wessel Veenstra

Van Dijk, op 16 november 1922 geboren in Gau, was tijdens de oorlog de drijvende kracht achter het verzet rond Hitzum, waar het ouderlijk gezin inmiddels woonde.

Op zijn initiatief werden op de boerderij van zijn ouders wapens van de knokploeg Franeker van Folkert de Jong verstopt. De boerderij bood ook plaats aan verschillende onderduikers.

Ondergedoken

Aan het einde van de oorlog zat Van Dijk ondergedoken in Dearsum. Toen de Canadezen in april 1945 snel oprukten door de noordelijke provincies kregen de Binnenlandse Strijdkrachten in Franeker de opdracht om een terugtocht van de Duitsers richting Harlingen te voorkomen.

Van Dijk zat in een van de groepen die daarvoor moesten zorgen. Bij Achlum legden ze op 15 april een hinderlaag en overvielen ze een Duitse colonne. Van Dijk kwam daarbij om, 22 jaar oud.

Toen Wolberts dit had ontdekt vroeg hij, samen met straatbewoner Jan Groendijk, aan de gemeente Waadhoeke de behoorlijk beschadigde straatnaamborden niet alleen te vervangen, maar ook een onderschrift toe te voegen waaruit blijkt wie Jitze Pieter van Dijk was.

Vrijheid

Volgens de initiatiefnemers is het belangrijk dat jonge generaties weten dat de naamgever van deze straat vocht voor de vrijheid, en dat ze dat nooit mogen vergeten.

De borden zijn afgelopen donderdag onthuld, maar volgens Wessel Veenstra, ook bij het initiatief betrokken, maken ze nu al veel reacties los. ,,Mensen vragen of die extra informatie ook niet bij andere straten van verzetsstrijders kan worden gezet.”

Opvallend

De snelle reactie van de gemeente Waadhoeke op het initiatief noemt hij opvallend. ,,Zo’n twee maanden geleden is het verzoek voor een nieuw bord aangekaart, en nu hangt het er al. Toch hartstikke mooi dat een burgerinitiatief zo snel door de gemeente is opgepikt?”

Meer achtergrondinformatie over Jitze Pieter van Dijk is hier te lezen.