Dit artikel is vandaag gratis

Over de boycot van Russische schepen bij de Tall Ships Races, Friezen die zich veilig voelen en een goudjakhals die rondloopt in de provincie. Dit zijn de verhalen uit het Friesch Dagblad van dinsdag | Dagoverzicht

Tall ship in Harlingen. Foto: FD

Een overzicht van het nieuws uit het Friesch Dablad van vandaag. Lees meer over moeders die een eerdere sluitingstijd willen, de Oekraïense Yaroslava die in gesprek gaat met Gert-Jan Segers en de eerste goudjakhals in Fryslân.

De 16-jarige Yaroslava Tymts, leerling aan het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé te Leeuwarden, had gisteren een gesprek met ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers. Ze vertelde over de situatie van haar Oekraïense familie en die van andere Oekraïense vluchtelingen: ,,Voor ons is de oorlog zeven jaar geleden begonnen.” Yaroslava en haar gezin zijn uitgeprocedeerd en moeten terug naar het land van herkomst, maar daar is het nu veel te gevaarlijk.

Komende zomer zijn de Russische schepen niet welkom bij de Tall Ships Races. Dat maakte de organisatie bekend. Normaal zijn de Russische schepen graag geziene gasten maar door de oorlog in Oekraïne vindt de organisatie het niet kunnen om ze dit jaar uit te nodigen.

Friezen voelen zich over het algemeen veilig in hun buurt en komen ook relatief minder vaak in aanraking met criminaliteit dan elders in Nederland. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het CBS. Fryslân blijft alleen iets achter wat betreft het contact met en de zichtbaarheid en het functioneren van de politie.

Voor het eerst is er een goudjakhals in Fryslân gezien. Het dier verscheen 12 februari drie keer voor de wildcamera van veldmedewerker en zoogdierenexpert Harrie Bosma. De exacte locatie houdt hij liever geheim om te voorkomen dat mensen er massaal op af komen en de rust verstoren.

Vijftien jaar geleden startten moeders Hannie Gorter en Myriam Loonen uit Siegerswoude een lobby om de kroegen eerder dicht te laten gaan. En nu heeft een groot aantal Friese cafés besloten ‘s nachts eerder dicht te gaan. Door de coronaregels moesten de kroegen eerder dicht. Dat beviel zo goed dat ze niet meer om 05.00 uur ‘s nachts dicht willen. De twee moeders vinden het ‘geweldig’ dat de kroegen eindelijk eerder dicht gaan.

In de serie ‘Kiezen in....’ duiken we in alle Friese gemeenten. Vandaag Ameland. Het eiland staat als kleine gemeente voor grote uitdagingen, die veel verder reiken dan alleen het eiland van nu. Het zijn soms thema’s waar de gemiddelde Nederlander nooit aan denkt. Op Ameland gaat het over leefbaarheid in de breedste zin van het woord.

Elke dag het nieuws uit het Friesch Dagblad in je mail ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief, en dat kan hier . Fijne dag nog!

Nieuws

menu