Dit artikel is vandaag gratis

Het aantal zelfdodingen onder jongvolwassenen stijgt: 'Een zorgwekkende en verdrietige constatering'

Het logo van de hulplijn 113 Zelfmoordpreventie. Foto: Remko de Waal

Het aantal zelfdodingen onder jongvolwassenen tot 30 jaar lag vorig jaar 15 procent hoger dan in eerdere jaren. De toename vond vooral plaats onder mannen tussen de 20 en 30 jaar.

Dat meldt de Commissie Actuele Nederlandse Suïcideregistratie (CANS) vrijdag. De coronamaatregelen zijn volgens de commissie mogelijk van invloed geweest op de toename.

In zijn totaliteit registreerde de commissie vorig jaar niet meer suïcides. In januari, februari en december vorig jaar lag het aantal jongeren tot 30 jaar dat door zelfdoding stierf echter hoger dan in eerdere jaren. Gemiddeld overlijden iets meer dan twintig jongeren tot 30 jaar elke maand in Nederland door zelfdoding. In de maanden januari, februari en december 2021 lag dit echter boven de dertig, aldus de commissie. „Dit is een zorgwekkende en verdrietige constatering. Iedere suïcide gaat gepaard met ongekend veel leed.”

Oorzaak

Commissievoorzitter en hoofdonderzoeker bij Stichting 113 Zelfmoordpreventie Renske Gilissen zegt dat de precieze oorzaak van elke individuele zelfdoding nog niet bekend is. „Er is zelden één oorzaak voor een suïcide, er is vaak sprake van een opeenstapeling van meerdere factoren.”

Volgens Gilissen is het niet zeker, maar wel mogelijk dat de coronamaatregelen van invloed zijn geweest op de toename. „Contact met leeftijdsgenoten, toekomstperspectief, de wereld ontdekken, vriendschappen vormen is heel belangrijk in deze levensfase. Veel maatregelen hebben direct invloed op deze domeinen.”

Schoolsluitingen

Volgens zorgminister Ernst Kuipers ligt het toegenomen aantal zelfdodingen onder jongeren ook aan het sluiten van scholen waartoe het kabinet de afgelopen twee jaar enkele keren besloot om de verspreiding van het coronavirus te remmen.

Kuipers noemt het ,,vreselijk, echt vreselijk” dat er bij mensen onder de 30 jaar meer zelfdodingen zijn geregistreerd.

,,Dat heeft natuurlijk ook te maken met het sluiten, herhaald, van onderwijs”, zegt de kersverse bewindsman. ,,En daarmee het limiteren van contactmogelijkheden, in een fase van je leven dat dat bij uitstek belangrijk is.” Ook andere maatregelen raken jongeren hard, zegt hij.

Anders voor jongeren

Volgens Kuipers zijn sommige maatregelen beter te incasseren voor de oudere generaties. ,,Als je 62 bent zoals ik en je mag met twee mensen thuis... Ja, mijn echtgenote en ik komen prima het weekend door.” Voor jongeren is dat lastiger. ,,Ik merk het bij mijn jongste: dat is echt anders”, zei Kuipers voorafgaand aan overleg over de coronamaatregelen.

Vrijdagavond geeft de bewindsman zijn eerste persconferentie als coronaminister. Verwacht wordt dat een aantal maatregelen wordt versoepeld.

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de hulp- en preventielijn Zelfmoord. Praat erover. Tel: 0800-0113 (gratis), 113 (regulier tarief) of www.113.nl .

Nieuws

menu