Amerika’s nieuwe indammingsstrategie moet China in het gareel brengen

De landen van de Europese Unie werden niet gehoord, laat staan dat ze gevraagd werden om te participeren. Het is een ingrijpend besluit van de Amerikaanse president Biden om door middel van een nieuw militair bondgenootschap samen met Australië en het Verenigd Koninkrijk een dam op te werpen tegen een steeds assertiever China in de Stille Oceaan.

De Australische premier Scott Morrison kondigt het AUKUS-bondgenootschap aan, geflankeerd door de Britse premier Boris Johnson (l) en de Amerikaanse president Joe Biden op beeldschermen.

De Australische premier Scott Morrison kondigt het AUKUS-bondgenootschap aan, geflankeerd door de Britse premier Boris Johnson (l) en de Amerikaanse president Joe Biden op beeldschermen. Foto: EPA

Waar de Verenigde Staten onder het presidentschap van Trump het autoritaire Chinese bewind van Xi Jinping op eigen houtje probeerden aan te pakken, neemt Biden de draad weer op door met bondgenoten een veel beter uitgekiende strategie te proberen de expansie van China in te dammen. Ooit werd na de Tweede Wereldoorlog door middel van de oprichting van de NAVO dezelfde indammingsstrategie succesvol beproefd om het communistische gevaar van Rusland te keren. Maar dit keer speelt het verenigde deel van Europa daar vooralsnog geen rol in.

Nieuws

menu