Door de val van Kabul en Afghanistan loopt het prestige van de Verenigde Staten een grote deuk op, kan China profiteren? | Opinie

Het ziet er naar uit dat president Biden door de kleine Amerikaanse troepenmacht afgelopen maanden uit Afghanistan terug te trekken misschien wel de grootste fout uit zijn ambtstermijn heeft gemaakt. Zijn presidentschap zal er voor altijd door getekend zijn.

Protest voor een vrij en democratisch Afghanistan voor het Witte Huis in Washington.

Protest voor een vrij en democratisch Afghanistan voor het Witte Huis in Washington. Foto: EPA

Alles waarvoor de Amerikanen staan, democratie, mensenrechten, gelijke rechten voor mannen en vrouwen hebben ze daar in Afghanistan opgegeven nu het land is overrompeld door de taliban. Dat had nooit zo mogen gebeuren.

Het is niet verwonderlijk dat de val van de Afghaanse hoofdstad Kabul in Amerikaanse media wordt vergeleken met de val van Saigon in 1975. Ook toen probeerden de Amerikanen twintig jaar lang een westers regime in een Aziatisch land overeind te houden. Ze waren bang voor het domino-effect van die terugtrekking. Andere communistische regimes zouden onherroepelijk volgen.

Al-Qaeda verslagen

Veertien jaar later zeeg het wereldwijde communisme met de val van de Muur in 1989 echter alsnog ineen. Ook al zegt president Biden dat de missie van de Amerikanen geslaagd is - Al Quaeda is toch definitief verslagen -, afgewacht moet worden of het moslimterrorisme niet opnieuw zal oplaaien doordat het opnieuw een thuishaven heeft in Afghanistan.

Biden kan wel zeggen dat Amerika terug is op het wereldtoneel na het onzalige isolationisme van zijn voorganger Trump, de Amerikaanse geloofwaardigheid heeft in de ogen van de democratisch georiënteerde landen in Azië een zware deuk opgelopen. Meer dan dat, het bevestigt het beeld dat de macht van Amerika zich in een neerwaartse spiraal bevindt.

Oeigoeren

Het zal overigens interessant zijn wat de Chinezen van plan zijn met een streng islamitisch bewind bij hun achterdeur. Is het nu achtereenvolgens Britten, Russen en Amerikanen zich uit het gebied hebben moeten terugtrekken de beurt aan China om daar orde op zaken te stellen? Want de Amerikaanse nederlaag zal zijn weerslag hebben op de grote groep islamitische Oeigoeren in westelijk China die in een permanente soort semi-gevangenschap verkeren.

China is nu duidelijk aan zet. In de titanenstrijd tussen China en de Verenigde Staten om de wereldheerschappij, maar op de eerste plaats in Azië zelf, zal het van het strategisch talent in Peking afhangen hoe zij het Amerikaanse debacle in Afghanistan ten eigen bate zullen aanwenden.