Dictator Aleksandr Loekasjenko van Belarus gebruikt migrantenstroom om druk op de Europese Unie te kunnen zetten

Een sterk groeiend aantal migranten komt sinds juni via Belarus de EU binnen. Volgens het Litouwse ministerie van Buitenlandse Zaken probeert het regime van de Belarussische dictator Aleksandr Loekasjenko op deze manier terug te slaan tegen EU-sancties. Dat schrijft nieuwswebsite EUobserver.

De grensovergang tussen Rakai, Litouwen, en Petjulevci, Belarus.

De grensovergang tussen Rakai, Litouwen, en Petjulevci, Belarus. Foto: EPA

Dit jaar staken al zo’n 600 migranten uit landen als Syrië, Gambia, Guinea en India de grens tussen Belarus en Litouwen over, tegenover 74 vorig jaar en 37 in 2019. Het grootste deel van de nieuwe asielaanvragen werd in de maand juni geregistreerd: 412 procedures werden gestart.

De migranten worden volgens Litouwen actief binnengehaald door Belarus, om ze vervolgens de EU-grens over te sturen. Dat gebeurt met vluchten vanuit onder andere Bagdad en Istanbul. Er waren eerder geen vluchten tussen Bagdad en Minsk, maar tussen 1 en 19 juni werd er negen keer gevlogen. Het aantal vluchten tussen Istanbul en Minsk verdubbelde ten opzichte van vorig jaar tot 63 vluchten. Dit suggereert dat de toenemende migratie vanuit Minsk wordt georkestreerd.

Sancties

De plotselinge toename van asielzoekers die via deze route de EU binnenkomen volgt op nieuwe sancties die de EU tegen het Belarussische regime heeft ingesteld. Die werden ingesteld na het kapen van een lijnvliegtuig met aan boord het prominente oppositielid Roman Protasevitsj en zijn vriendin Sofia Sapega. Het Litouwse ministerie van Buitenlandse Zaken stelt daarom dat de migranten ‘als wapen’ gebruikt.

In Litouwen wordt de druk al gevoeld. Er is een opvanglocatie ingericht, maar die is niet berekend op de aantallen migranten die nu in korte tijd het land binnenkomen. Dat zou leiden tot oplopende spanningen in het centrum en er zouden daardoor al meerdere incidenten hebben plaatsgevonden.

Litouwen vreest dat als er niet snel wordt ingegrepen, er meer problemen ontstaan en vervolgens dezelfde strategie zal worden toegepast aan de grenzen met Letland en Polen. In Polen zou het aantal asielaanvragen ook al zijn opgelopen, zegt een Belarussische oppositieleider die in ballingschap in Warschau leeft.

Extra bewaking

Van de 678 kilometer lange grens tussen Litouwen en Belarus is minder dan de helft bewaakt. De Europese grensbewakingsinstantie Frontex heeft toegezegd extra manschappen naar Litouwen te sturen.