De bewaakte NS-fietsenstalling is onveilig. Fietsendieven kunnen met een anonieme ov-chipkaart gemakkelijk fietsen stelen

De ’bewaakte selfservice fietsenstalling’ is populair bij fietsendieven. Ze zijn onbemand, de bewaking bestaat uit camera’s. Je kunt naar binnen met je ov-chipkaart, ook met een anonieme. Een dief met een anonieme kaart die een capuchon opzet kan relatief eenvoudig en risicoloos een fiets stelen. Volgens de NS is er een duidelijke stijging te zien in de diefstal van dure, elektrische fietsen.

Marijke Balkema-van Es bij de bewaakte NS-fietsenstalling waar haar geparkeerde e-bike werd gestolen.

Marijke Balkema-van Es bij de bewaakte NS-fietsenstalling waar haar geparkeerde e-bike werd gestolen.

Marijke Balkema-Van Es keek verbijsterd om zich heen toen zij eind januari na een dagje Amsterdam vergeefs zocht naar haar elektrische fiets in de onbemande fietsenstalling bij station Heerhugowaard waar, zoals op zoveel plaatsen de fietsenmaker die er ooit zat, is vervangen door een camera. Marijke had haar fiets met slechts één slot vastgezet in de veronderstelling dat de fiets volkomen veilig was. „Ik had hem niet verzekerd. Een fietsverzekering is duur en ik gebruikte mijn elektrische fiets alleen als ik er zelf zicht op had óf als ik hem in een beveiligde stalling kon zetten…”

Een dief weet dat de duurste fietsen binnen staan en kan er relatief ongestoord ’aan het werk’

Nieuws

menu