China streeft naar hereniging met 'afvallige provincie'. Blijft het bij wapengekletter rond Taiwan?

China ijvert naar een hereniging met de ‘afvallige provincie’ Taiwan met vreedzame middelen. De prijs is nu nog te hoog, maar er kan een moment komen dat Beijing dit militair gaat afdwingen.

Militair vlagvertoon boven Taipei. Taiwan vierde zondag dat in 1949 de Republiek van China werd gesticht. Dat is de officiële naam van Taiwan.

Militair vlagvertoon boven Taipei. Taiwan vierde zondag dat in 1949 de Republiek van China werd gesticht. Dat is de officiële naam van Taiwan. Foto: EPA

De militaire spanningen tussen Taiwan en China zijn de ergste in zeker veertig jaar, zegt de Taiwanese defensieminister Chiu Kuo-cheng. Hij deed zijn uitspraak vorige week nadat in korte tijd circa 150 Chinese straaljagers en bommenwerpers het luchtruim van de Aziatische eilandstaat hadden geschonden. In de luchtverdedigingszone werd vorig jaar een recordaantal van 380 Chinese gevechtsvliegtuigen waargenomen. Dat zijn er dit jaar al meer dan zeshonderd in deze Air Defense Identification Zone (ADIZ), de zone waarbinnen vliegtuigen zich moeten identificeren.

Nieuws

menu