Dit artikel is vandaag gratis

De samenleving kan weer open tot 20.00 uur, adviseert het OMT aan het kabinet volgens ingewijden. Wel moet dat gebeuren met verplichte zitplaatsen in de horeca en en gebruik van het coronatoegangsbewijs

Klanten in een café in het centrum van Groningen. Foto: ANP

De hele samenleving kan weer open tot 20.00 uur. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet, zo bevestigen bronnen na berichtgeving in diverse media.

De versoepeling zou een terugkeer betekenen naar de avondlockdown die eind vorig jaar een paar weken van kracht was. Aan de heropening zouden wel de voorwaarden zitten die nu ook al gelden, zoals het gebruik van coronatoegangsbewijzen, verplichte zitplaatsen in de horeca en beperkingen aan bezoekersaantallen.

Het kabinet is van plan het advies op te volgen, maar twijfelt nog over de uiterste openingstijd van 20.00 uur. Mogelijk komen er uitzonderingen, zoals voor theaters en publiek bij sportwedstrijden, of schuift de ingangstijd van de avondlockdown in zijn geheel op naar 22.00 uur.

De meest betrokken bewindslieden buigen zich maandag over het OMT-advies. Haagse bronnen wijzen erop dat zowel het advies als de reactie van het kabinet erop nog onderwerp van discussie zijn.

Dinsdag geven premier Mark Rutte en zorgminister Ernst Kuipers weer een persconferentie. Rutte zei vrijdag dat hij „gematigd optimistisch” is dat hij dan versoepelingen van de coronamaatregelen kan aankondigen.

Nieuws

menu