Het burgerschap wordt ondermijnd, het vertrouwen verdwijnt en autocratische leiders krijgen alle kansen. In zijn nieuwe boek maakt politicus Sybe Schaap zich zorgen over de huidige samenleving

Burgerrechten worden bedreigd door mensenrechten die eigenbelang centraal stellen. De uitholling van burgerschap schept een sfeer van wantrouwen waardoor de rechtsstaat wordt ondermijnd.

Demonstratie tegen de afgekondigde coronamaatregelen in december 2021 in Den Haag. Burgers zijn op zoek naar mensenrechten. Het burgerschap wordt daardoor ondermijnd, het vertrouwen verdwijnt en autocratische leiders krijgen alle kansen.

Demonstratie tegen de afgekondigde coronamaatregelen in december 2021 in Den Haag. Burgers zijn op zoek naar mensenrechten. Het burgerschap wordt daardoor ondermijnd, het vertrouwen verdwijnt en autocratische leiders krijgen alle kansen. Foto: PHIL NIJHUIS

Filosoof, ex-boer, oud-waterschapbestuurder, hoogleraar en oud-senator (VVD) Sybe Schaap (75) is bezorgd over de samenleving. Burgers worden volgens hem steeds minder burgers, in de zin dat ze zich inzetten voor de maatschappij. Zij willen rechten en een staat die hun die rechten geeft. De plichten die burgerschap met zich meebrengt en die burgers in hun onderlinge relatie en van de staat reguleren staan zwaar onder druk, schrijft hij in zijn jongste boek Als alle vertrouwen wegvalt .

Nieuws

menu