CDA: landbouw moet minder exporteren

Het CDA heeft een grote ommezwaai gemaakt in het denken over landbouw. Niet de export moet centraal staan, maar duurzaamheid.

Het CDA-rapport ‘Zij aan zij’vormt de aanzet voor een interne partijdiscussie.

Het CDA-rapport ‘Zij aan zij’vormt de aanzet voor een interne partijdiscussie. ANP

Nederland hoeft niet de tweede voedselexporteur van de wereld te blijven. Hoewel de Nederlandse agrarische sector een belangrijke bijdrage levert aan de wereldvoedselvoorziening en aan de Nederlandse export, zitten er aan deze hoge klassering ook schaduwkanten. Dat staat in het discussiestuk Zij aan zij van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA dat gisteren is gepresenteerd.

Volgens de commissie die het stuk heeft geschreven, moeten dierenwelzijn, leefmilieu en natuur in balans worden gebracht met de economische verdienmotieven. En dat is nu niet het geval.

Massaproductie heeft ons veel gebracht, maar de vraag is of dat de weg is naar de toekomst

In het NOS Radio 1 Journaal zei commissievoorzitter Leonard Geluk dat er een nieuwe balans in de landbouw moet komen. ,,De massaproductie heeft ons veel gebracht, maar de vraag is of dat de weg is naar de toekomst.” Geluk benadrukt dat boeren een goed inkomen moeten hebben. ,,We hebben de boeren heel hard nodig en we moeten de problemen samen met hen oplossen.”

Ommezwaai

De formulering in het rapport is voorzichtig, maar daarom niet minder duidelijk en een ommezwaai in het denken van de christendemocraten. ‘In onze visie produceert onze landbouwsector in de toekomst kwaliteitsproducten voor de vrije wereldmarkt en voor de lokale markt dichtbij. Een mix dus van internationalisering en regionalisering. De waarden duurzaamheid en dierenwelzijn en het inkomen van de boeren moeten belangrijker zijn dan de ambitie om de tweede voedselexporteur van de wereld te willen blijven.’

Coöperaties

De voordelen van zo’n gescheiden agrarische sector zijn volgens het rapport legio: eerlijk voedsel uit de eigen regio, meer biodiversiteit, minder ongewenste schaalvergrotingen en minder voedselverspilling in een lange voedselketen. ‘En bovenal zorgt deze verbinding tussen boeren en burgers voor een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de urgente vraagstukken van de komende jaren: klimaat, voedsel en landbouw.’

Nieuws

menu