Commando’s stappen uit de schaduw. In tv-programma's, artikelen en boeken is steeds meer aandacht voor de mens achter de soldaat

Het werk van speciale eenheden was traditioneel omhuld door een waas van geheimzinnigheid. Niet langer; nu volgen sportieve Nederlanders voor het oog van de camera’s zware militaire training. En oud-commando’s schrijven boeken waarin ze opener dan ooit zijn over hun werk. Waar komt die openheid vandaan?

Archieffoto van special forces die in woestijnachtig gebied oefenen in het verzorgen van gewonden waarbij daadwerkelijk een infuus wordt ingebracht.

Archieffoto van special forces die in woestijnachtig gebied oefenen in het verzorgen van gewonden waarbij daadwerkelijk een infuus wordt ingebracht. Foto: ANP

Urenlang door een rivierbed lopen met een zware zandzak in je armen. Van een brug af springen. In het donker door een bos navigeren met een kompas terwijl je amper twee uur hebt geslapen. Je leiderschapskwaliteiten testen terwijl er een militaire instructeur vorsend toe staat te kijken. Onder grote druk toch koel blijven en de juiste beslissing nemen.

Nieuws

menu