Hoe lang blijft de overheid consumenten en bedrijven compenseren voor de hoge energieprijzen? 'We kunnen niet ongelimiteerd de knip blijven trekken'

De miljarden kostende steun voor burgers en mkb’ers kan niet oneindig doorgaan, waarschuwt politiek Den Haag. Coalitiepartijen en bewindspersonen maken de geesten rijp voor een einde aan massale koopkrachtcompensatie na volgend jaar. Daarna zou er alleen nog ruimte zijn voor gerichte steun en moet de overheid het mes ook in het eigen vlees durven te zetten. Daarbij komen de klimaat- en stikstoffondsen ook in beeld.

De huidige maatregelen voor compensatie van de hoge energierekening moeten na 2023 voorbij zijn, menen politici in Den Haag.

De huidige maatregelen voor compensatie van de hoge energierekening moeten na 2023 voorbij zijn, menen politici in Den Haag. Foto: Shutterstock

Van coronasteun naar inflatiesteun: sinds 2020 lijkt het een vanzelfsprekendheid dat de overheid de economische klappen van burgers en het bedrijfsleven opvangt. Tientallen miljarden werden er besteed aan eerst loonsteun en tegemoetkoming voor vaste lasten om bedrijven draaiende te houden en daarna lagere energiebelastingen om die nota voor burgers betaalbaar te houden. Voor volgend jaar tuigt het kabinet een prijsplafond op met een prijskaartje dat, afhankelijk van de energieprijzen, 10 tot 40 miljard euro kan zijn.

Accijnzen

Nieuws

menu