Corona neemt toe; wat als straks ook de griep toeslaat? | Commentaar

Het aantal coronabesmettingen neemt toe. Wat gebeurt er als straks de griep toeslaat? De zorgsector lijkt niet voorbereid op een ‘twindemie’.

Foto:

Foto: FD

In de belangrijke gebeurtenissen die dezer dagen het nieuws in Nederland bepalen, zoals het naar ons land halen van bedreigde Afghanen, hoge energierekeningen en het tekort aan woningen, dreigen de jongste ontwikkelingen van de coronapandemie wat onder te sneeuwen. Toch geven de nieuwe cijfers reden tot zorg.

Aantal besmettingen schiet omhoog

Sinds de afschaffing van de anderhalvemeterregel en de invoering van de QR-code en de versoepelde adviezen voor de werkomgeving, schiet het aantal besmettingen omhoog.

De groep mensen die is besmet met corona is de laatste week volgens het RIVM met 50 procent toegenomen. Dat is de snelste toename sinds 19 juli, de piek van de vierde golf. Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen neemt eveneens toe. En het reproductiegetal ligt inmiddels boven de 1, wat betekent dat het virus zich snel aan het verspreiden is.

Daarnaast maken de deskundigen zich zorgen over een zware griepgolf die Nederland mogelijk zal gaan treffen. Vorige winter heeft het griepvirus nauwelijks rondgewaard, vermoedelijk hebben de coronamaatregelen de verspreiding ingedamd. Het gevolg is wel dat mensen minder afweer hebben opgebouwd.

Zwaar griepseizoen drukt op de zorg

In het laatste zware griepseizoen , de winter van 2017-2018, stierven 9500 mensen aan de griep. In achttien weken tijd werden 16.000 grieppatiënten in het ziekenhuis opgenomen. Tal van ziekenhuizen hadden een opnamestop, operaties werden afgezegd vanwege overvolle ic’s. Als zich komende winter een vergelijkbaar griepscenario ontvouwt, als er samen met Covid-19 een ‘twindemie’ ontstaat, zijn de problemen niet te overzien omdat er naar verwachting ook nog honderden bedden vol zullen liggen met ernstig zieke coronapatiënten.

Experts hebben geopperd om de griepprik dit seizoen ook aan te bieden aan kinderen, zoals nu gebeurt in Groot-Brittannië. Kinderen worden vaak niet heel ziek van de griep, maar ze geven in verhouding het virus wel veel door. Door hen te vaccineren kunnen kwetsbare ouderen beschermd worden, zo is het idee. Het demissionaire kabinet voelt hier op basis van een eerder advies van de Gezondheidsraad vooralsnog niets voor. Wel denkt staatssecretaris Paul Blokhuis na of hij de Gezondheidsraad om een nieuw standpunt zal vragen.

Jarenlang afknijpbeleid teistert zorgsector

De zorgen van de experts zijn terecht. Hoewel de beschermingsgraad van de griepprik laag is, is vaccinatie het enige wat we op korte termijn hebben. Wat erger is, is dat de Nederlandse zorgsector structureel wordt geteisterd door de gevolgen van jarenlang afknijpbeleid van de overheid waardoor veel te weinig, overbelaste en onderbetaalde zorgmedewerkers in ziekenhuizen met waarschijnlijk onvoldoende bedden moeten roeien met de riemen die ze hebben. Het is te hopen dat de nabije toekomst niet zo zwart uitpakt als de scenario’s die sommige deskundigen hebben geschetst.