Corona-uitbraak voer voor complotdenkers

Het coronavirus is een goddelijke straf voor de ongelovigen. Of een biologisch wapen in handen van de Amerikanen en de Joden. Complotdenkers in het Midden-Oosten maken overuren.

Iraniërs met mondkapjes op in een bazaar in Teheran.

Iraniërs met mondkapjes op in een bazaar in Teheran. Foto: EPA

Op de Turkse televisie werd een zelfbenoemde expert ondervraagd over het coronavirus. Hij liet weten dat het virus ,,wordt verspreid door degenen die reeds een vaccin hiertegen hebben ontwikkeld”. Om er zeker van te zijn dat de kijkers hem begrepen, voegde hij hieraan toe dat Israël op het punt stond om een dergelijk vaccin te produceren. De presentator van het programma vroeg of ,,dit virus dus door Israël werd uitgevonden’’ wat bevestigend werd beantwoord.

Toen de eerste berichten begonnen binnen te sijpelen over de uitbraak van het coronavirus in het Chinese Wuhan, ontploften de sociale media in de Arabische wereld bijna van vreugde. Iedereen bleek dezelfde mening te zijn toegedaan. Dat dit Allah’s gerechtvaardigde straf was voor de Chinezen die immers de islamitische Oeigoeren zo slecht behandelden. De vreugde hield aan toen vervolgens bleek dat het sjiitische Iran het epicentrum van het coronavirus in het Midden-Oosten was geworden. Niet alleen in Iran zelf, maar ook elders in de Arabische wereld was Iran immers verantwoordelijk voor het lijden van soennitische moslims. Toen het coronavirus echter zijn opmars voortzette in de soennitische wereld brak er paniek uit. Vooral nadat Saudi-Arabië genoodzaakt was de moskeeën in Mekka en Medina te sluiten.

Brandbrief

De Iraanse ayatollah Nasir Makarim Shirazi had zichzelf ondertussen in een moeilijke situatie gemanoeuvreerd. Hij had een verklaring uitgegeven waarin hij stelde dat het volgens de islamitische sharia niet verboden is een eventueel vaccin van Israël te kopen. Later kwam hij hierop terug en beweerde hij dat hij dit nooit had gezegd.

Hoe nijpend de situatie in Iran is geworden, blijkt uit een recent bericht van het Vaticaanse persagentschap Agenzia Fides. Het maakte bekend dat de Iraanse ayatollah Seyed Mostafa Damad een brandbrief had gestuurd aan paus Fransiscus. De ayatollah schreef dat ‘het Iraanse volk worstelde met het verlies van dierbaren die stierven door het coronavirus. Dit was vaak het gevolg van een schrijnend tekort aan medicijnen door de Amerikaanse economische sancties tegen Iran’. De ayatollah verzocht paus Fransiscus daarom om te bemiddelen zodat deze sancties zouden worden opgeschort.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen over het coronavirus? Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief

Nadat het coronavirus ook de Arabische wereld bereikt had, volstond het niet langer om hierin een straf van Allah te zien en diende er naar andere verklaringen te worden gezocht. Islamitische clerici bleken bovendien vaak moeite te hebben met het feit dat het coronavirus iedereen bezig hield.

De Jordaanse islamitische geestelijke Ahmad al-Shahrouri zei tijdens een televisieprogramma dat hij ,,de kijkers een vraag wilde stellen. Is het juist dat we voortdurend spreken over corona en ondertussen de Joden vergeten die veel gevaarlijker zijn dan aids, het coronavirus en alle ziektes in de wereld?” De Joden als bron van alle kwaad werd het nieuwe thema in het Midden-Oosten waar het altijd wemelt van de samenzweringstheorieën.

Er is een tweede Friese patiënt overleden aan de gevolgen van Covid-19. Donderdag zijn in Fryslân zestien personen positief getest op het coronavirus. https://t.co/74G9clUs4Q

— Friesch Dagblad (@frieschdagblad) March 26, 2020

Op de Turkse sociale media is een video populair waarin een buschauffeur te zien is die zijn passagiers vertelt dat alle ziektes van aids tot ebola worden gecreëerd door de farmaceutische industrie. En het zijn ,,de Joden die eigenaar zijn van de meeste farmaceutische industrieën”. De buschauffeur besloot zijn betoog met de opmerking dat ,,de Joden een vervloekt ras zijn”.

Turkije, Iran en de Arabische wereld vechten op diverse plaatsen in het Midden-Oosten bloedige conflicten uit, maar ze blijken merkwaardig eensgezind als het aankomt op de oorsprong van het coronavirus. De Iraanse documentaire-maker Hamad Ezzatizadeh vroeg zich onlangs op de Iraanse televisie af waarom juist China en Iran werden getroffen door het coronavirus. Beide landen waren immers economisch of ideologisch de vijanden van de Verenigde Staten. En hoe te verklaren dat landen als Tibet en Mongolië, die geografisch tussen China en Iran liggen, nauwelijks last hebben van het coronavirus? Het antwoord lag uiteraard voor de hand: ,,Amerikaanse onderzoekers hebben in laboratoria een gevaarlijk virus ontwikkeld” om China en Iran te treffen. De theorie dat het coronavirus een biologisch wapen is in handen van Amerikaans-zionistische samenzweerders is een geliefd thema in het Midden-Oosten.

Kruisvaarders

In Irak beweerde de invloedrijke sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr dat president Trump persoonlijk verantwoordelijk is voor de uitbraak van het coronavirus. Hij noemde Trump zélf ,,een virus dat oorlogen en ziektes verspreidt” en hij verzekerde dat Irak ,,ieder medicijn of behandeling zou weigeren die afkomstig was uit de Verenigde Staten”. In verschillende varianten weerklonken deze woorden en visies in het Midden-Oosten. Rashid Hassan schreef in de Jordaanse krant al-Dustour dat ‘het land dat Japan had aangevallen met nucleaire wapens en dat de IS had opgericht en aids verspreidde in Afrika, nu China probeert te verwoesten met het coronavirus’.

Ook Islamitische Staat liet van zich horen en verheugde zich openlijk over de ,,pandemie die vooral de naties der afgoderij treft” – waarmee Europa wordt bedoeld. Deze ,,kruisvaarderstaten hopen dat de mujahideen (strijders van de islam - red.) medelijden met hen hebben. Ze vergeten echter hun dagelijkse misdaden tegen moslims. De moslims dienen daarom geen compassie te voelen voor deze ongelovigen en afvalligen. De huidige situatie biedt juist kansen om de druk op hen op te voeren”.

Martin Janssen is arabist. Hij woont in de Jordaanse hoofdstad Amman

U kunt ons helpen de journalistieke onafhankelijkheid in Fryslân te waarborgen. Klik hier om een bijdrage te leveren.

Nieuws

Meest gelezen

menu